MEDYA KÖŞESİ

AK Parti'nin yaptıklarını yazarım!

Serdar Turgut Doğan Grubu'na kesilen rekor cezayı eleştirdi. "Doğan'a salınan ceza tüm medyaya tehdittir" dedi..

AK Parti'nin yaptıklarını yazarım!
Akşam yazarı Serdar Turgut bugün parmaklarını Doğan Grubu'na kesilen rekor düzeydeki ceza için çalıştırıyor. Turgut'a göre AKP, medyaya yönelik olarak Demokrat Parti döneminin çöküş yıllarını maşallah hiç de aratmayan bir baskıcı tavır içine girdi.

Eldeki her imkan özgür basını baskı altına almak için kullanılıyor. Laf arasına sokuşturulan tehditler, ihaleler hakkındaki laflar, imalar, boykot çağrıları ve fırsat bulunduğunda cezalar kesilmesi yoluyla yapılıyor bunlar.

Akşam yazarı "Unutmayın ben uzun zamandır bu güç oyununun tam da göbeğindeydim." diyor.. Yayın yönetmenliği döneminde bu iktidarın neyi nasıl yaptığına bizzat şahit olduğunu söylüyor...

Serdar Turgut ince nakış bir tehditte savuruyor: "Yalanlar filan söyleyip kafamı attırırsanız oturur bir kitap yazıverir ve sadece beş yıl içinde kendilerine eskiden duyduğum saygıyı davranışlarıyla tamamen ortadan kaldırmış olan bu iktidarın, basına uyguladığı baskıları tek tek anlatıveririm."


BAŞKA ÜLKELERDE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORLAR

Tüm dünyada hükümetler bu zor koşullar altında iş yapmaya, iş yaratmaya çalışan işadamlarına ellerinden gelen her türlü araçla yardımcı olmaya çalışıyor, hatta alışılmadık yöntemleri bile devreye sokuyor, kolaylıklar sağlıyor, vergi almıyor direkt paralar veriyor. Bizde ise zor koşullara rağmen ayakta kalmaya çalışan işadamına iktidar ideolojik nedenlerle ceza vermeye çalışıyor. Ya TMSF'yi salıyor onların üstüne ya da konuşulup anlaşılabilecek bir konuda acilen vergi cezaları kesiyor.

BİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Biz gazeteciler olarak zor günler içindeyiz. Sektörümüz zar zor ayakta kalmaya çalışıyor. İktidar bize yardımcı olacak yerde aksine bizi yok etmeye çalışıyor. Çünkü savaş açmış durumdalar. Bu dönemde sermaye el değiştirecek, mutlaka kendilerinden olanlar 'işadamı' olacak, kendilerinden yana olmayan medya da istemiyorlar. İktidarın elindeki her türlü güç kullanılarak otoriter/totaliter sistem adım adım kurulacak, plan bu.

BİZE DE HAKSIZLIKLAR YAPILMIŞTI

Zamanında bu gazetenin de içinde bulunduğu gruba devletin kurumları tarafından her türlü haksızlık yapıldığında Doğan Grubu'ndaki meslektaşlar maalesef seslerini çıkarmadılar hatta olan bitene seviniyormuş gibi bile davrandılar. Bugün ben bunu yapmıyorum çünkü resmi sözcülük konumum yok. Basın özgürlüğü üzerinde dolaşmaya başlayan müthiş tehdidin farkındayım. Doğan Grubu'na salınan vergi cezasının gerekirse her basın grubu üzerinde tehdit unsuru olarak kullanılabileceğini görüyorum. Bu son olayın teknik boyutlarını bilmiyorum. Aksamalar, hatalar olabilir de ama dediğim gibi global ağır kriz döneminde hükümetlerin görevi işadamının hayatını kolaylaştırmaktır. Ülkelerin çıkarı için bu gerekir. Almanya'da, Amerika'da, Çin'de bu yapılıyor. Bizdekiler ise ideolojik savaş gereği öç alır gibi davranıyorlar.

PATRONDAN ÇOK ÇALIŞANI ETKİLER

Bu gibi durumlarda kesilen cezalar sonunda patrondan çok çalışanları etkiler, hayatın gerçeği bu. Patron da darbe alır tabii ki ama benim asıl endişem kesilen cezaların çalışanların maaş bordolarına nasıl yansıyacağıdır. Hükümetin böyle bir endişesi yok. Onlar sadece arka bahçeleri olarak tanımladıkları medyadaki gazetecilerin durumu ile ilgililer.

İKTİDAR TARİHTEN DERS ALMALI

İktidar tarihten mutlaka biraz ders almalı. Demokrat Parti dönemini biraz daha yakından incelemeli. Seçim yaklaşılan bir ülkede bugün basın üzerine askeri dönemlerde bile yaşanılandan daha büyük baskı oluşturmanın sonuçları ağır olabilir. Bunu başarabilmek iktidar açısından bir tür başarıdır. Kendilerini tebrik ediyorum imkansız sanılanı başardılar. Hükümette bir iktidar sarhoşluğu yaşanıyor. Bu çok derine dalmış olan dalgıçların yaşadığı sarhoşluğa benziyor. Dalgıç yüzeye çıkıyorum sanıp daha da derinliklere yüzer, sonra da mahvolur gider. İktidar ise kurduğu sistemin kendisini daha da güçlendireceğini sanıyor ama çıkıyorum diye daha da batan dalgıç gibi kendi iktidarını da batırabilir. Dikkatli ve sakin olunmalı.
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar