Ahmet Hakan'dan Hürriyet Bilim Kurulu’na 10 soru
Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazısında "Çok dinamik bir süreç bu... Çok da kısa olmayacak bir süreç. İşte bu nedenle HÜRRİYET BİLİM KURULU’nu oluşturduk. Çok kıymetli hocalarımız, halkımızı aydınlatma amaçlı bu çalışmaya büyük bir özveriyle katılıyorlar." diye yazmıştı. Hakan halen bazı konularda kafaların karışık olduğunu söyledi ve Hürriyet Bilim Kurulu’na sorularını sıraladı.
Korona sonrası hayata alışmaya çalışırken bir yandan da hala sürece ilişkin akıllarda soru işaretleri bulunuyor. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da "Onca soru sormama, onca cevap almama rağmen mesela benim de hâlâ bir sonuca varamadığım çok husus var.." dedi ve Hürriyet Bilim Kurulu'na 10 soru sordu.
Hürriyet Bilim Kurulu’na benim de sorularım var
Korona çıktığı günden beri çok soru soruluyor, çok cevap veriliyor... Ama aynı sorulara gelen farklı cevaplar nedeniyle kafalar bazı konularda hâlâ karışık... Onca soru sormama, onca cevap almama rağmen mesela benim de hâlâ bir sonuca varamadığım çok husus var... O hususlardan 10 tanesini, Hürriyet Bilim Kurulu’nun çok kıymetli hocalarına buradan açıkça soruyorum... Cevaplar geldikçe sizlere ileteceğim.
- SORU BİR: Virüsün yaz aylarında etkisini azaltmayacağını düşünüyorum. Neden mi? Çünkü şu anda Brezilya ve Arjantin’de yaz... Ama virüs, oralarda da hızla yayılıyor. Bu konuda siz ne dersiniz acaba?
*
- SORU İKİ: Hekimler sürekli “Bol su için” deyip duruyorlar. Fakat bazı hekimler de “Bol su içerek virüsleri yok edemezsiniz, sadece sık sık tuvalete gidersiniz” diyorlar. Hangisi doğru? Bol su içelim mi, içmeyelim mi? Ayrıca “bol su” ne demek? Ölçüsü nedir bunun?
*
- SORU ÜÇ: Evde virüs taşıyan kimse yok. Herkes karantina koşullarında... Kimse dışarı çıkmıyor. Buna rağmen ikide bir elleri yıkamak, delirmiş gibi yüzeyleri dezenfekte etmek falan gerekiyor mu? Söyleyin lütfen. Söyleyin de kendimize zulmetmekten kurtulalım.
*
- SORU DÖRT: Maryland Üniversitesi’nin Enfeksiyon Hastalıkları Şefi Dr. Fehim Yunus, “Kargo paketleri, benzin pompaları, alışveriş arabaları ya da ATM’ler enfeksiyona neden olmaz. Ellerinizi yıkayın, hayatınızı normal yaşayın” demiş. Doğru mu bu yaklaşım?
*
- SORU BEŞ: Koronanın damlacıkla ilişkili bir enfeksiyon olduğunu hatırlatan bazı bilim insanları, yemek siparişiyle belgelenmiş bir korona riski olmadığını söylüyorlar. Biz bu konuda boşuna mı hassasiyet gösteriyoruz? Nedir bu işin doğrusu?
*
- SORU ALTI: Bir şehir efsanesi var: “Saunanın korona düşmanı olduğuna” dair... Saunaya girdiğin zaman koronavirüs yok oluyormuş. Böyle bir şey var mı? Sauna gerçekten de öldürür mü virüsleri?
*
- SORU YEDİ: Eve geldik. Hemen kıyafetlerimizi değiştirip kendimizi acilen banyoya atıp duş mu alacağız? Kimi böyle yapın diyor, kimi de gerekmez diyor. Şu konuya bir racon lütfen?
*
- SORU SEKİZ: Hâlâ tam olarak anlaşılamadı. Bu virüs denilen illet, örümcek adam gibi havada asılı kalabiliyor mu, kalamıyor mu? Ne olursunuz bu konuda bir son söz söyleyin. Bilmek istiyoruz.
*
- SORU DOKUZ: Bir arkadaşım var, antibakteriyel sabun peşinde... Söyler misiniz: İlle de antibakteriyel mi olmak zorunda? Normal bir sabun kurtarmaz mı? Zeytinyağından yapılmış mis gibi organik bir sabun mesela?
*
- SORU ON: Ayakkabıyla eve korona getirip hastalanma ihtimalimiz yüzde kaç? Yüzde 90 mı? Yüzde 5 mi? Yoksa binde 0000.1 mi? İhtimal oranını bilelim. Bilelim de ona göre ne yapacağımıza karar verelim.