MEDYA KÖŞESİ

Ahmet Altan haklı ama kafası karışmış!

Meşru olmayan, fetvanın temel kaynaklarına inanmayana fetva dayatmaktır. Ahmet Altan'ımızın da haklı olduğu yer tastamam burasıdır.

Ahmet Altan haklı ama kafası karışmış!
GAZETECİLER.COM - Yeni Şafak yazarı Salih Tuna, köşesinde Taraf genel yayın yönetmeni Ahmet Altan'ın Diyanet fetvaları ile Genelkurmay Bildirilerini eş tutmasına tepki gösterdi.

Muhafazakar ahlak ile İslam hukukunu karşılaştıran Tuna, ahlakla  hukuku bir tutanları eleştiren Ahmet Altan'ı haklı buldu, ancak sert bir şekilde eleştirdi.

İşte o satırlar:

"Muhafazakar ahlakın hiçbir zaman böyle meseleleri olmaz. Hacı baba ahlakıdır o. Oğlu ateist olmuş farkına varmaz; 'Beynamazlık yapma; kalk iki rekat namaz kıl deyyus!' diye azarlar hâlâ.

İtikadı olmayana ilmihal icbar eder. Muhafazakar ahlak eklektiktir.

Şer'i hukuka vestiyerdeki kostüm muamelesi yapar.

İslam'ın bağlayıcılığına inanmayan birine fıkıhtan bahsetmenin, mesela, zinayı haram görmeyene kürtaj hakkında fetva vermenin manası ne?

E haliyle Ahmet Altan'ımızın da kafası hepten karışmış, bir bakıma cami ile kışla arasında kalmış: 'Genelkurmay bildirileriyle yaşamakla Diyanet fetvalarıyla yaşamak arasında hiçbir fark yoktur, ikisinde de nasıl yaşayacağınıza 'devleti yönetenler' karar verir..'

Genelkurmay bildirisiyle Diyanet fetvasını bir tutmak olacak şey mi Allah aşkına?!

Her şeyden evvel, halka yaşam tarzı vazeden genelkurmay bildirisi gayrimeşrudur; Diyanet fetvası (inansanız da inanmasanız da) meşrudur.

Meşru olmayan, fetvanın temel kaynaklarına inanmayana fetva dayatmaktır.

Ahmet Altan'ımızın da haklı olduğu yer tastamam burasıdır.

Suç ve haram bambaşka kavramlardır. Suçu yasa belirler, haramı din. Suç toplumsal mutabakat sonucu ortaya çıkan hukukta karşılığını bulur, haram ahlakta.

Ahlakla hukuku da hepten bir tutamazsınız.

Ahlakınızın hukukta karşılık bulmasını isteyebilirsiniz ama toplumsal mutabakat sağlamadığınız sürece kimseyi buna icbar edemezsiniz.

ÇOK OKUNANLAR