MEDYA KÖŞESİ

Ahmet Altan Fethullahçıları bilmiyormuş

"Fethullahçıların inançlarının ne olduğunu, diğer müslümanlardan farklarını bilmiyorum, "Ilımlı İslam" oldukları söyleniyor, ne olursa olsun, neticede bir inanç değil mi bu?"

Ahmet Altan Fethullahçıları bilmiyormuş

GAZETECİLER.COM - Hanefi Avcı'nın kitabı Haliç'te Yaşayan Simonlar kitabıyla Türkiye'nin gündemine oturan Fethullahçılık tartışmasında topa geç giren Taraf başyazarı Ahmet Altan, bugünkü yazısında ilginç bir mantık kurgusu ile kitabı ve yazarını değerlendiriyor.

FETHULLAHÇILARI BİLMİYORUM

Ahmet Altan'ın satırlarında dikkat çeken bir nokta var...
Türkiye'nin aydın kesimi içinde yer alan, Taraf Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğini yapan Altan diyor ki; 
 
"Fethullahçıların inançlarının ne olduğunu, diğer müslümanlardan farklarını bilmiyorum, "Ilımlı İslam" oldukları söyleniyor, ne olursa olsun, neticede bir inanç değil mi bu?"

NAZİ BENZETMESİ

Bir diğer ilginçlik ise Ahmet Altan'ın olay kitabı eleştirirken, mevzuyu getirip NAZİ'lere bağlaması ve garip bir benzetme yapması... İşte yazısından çarpıcı bir bölüm:

İnançlarından dolayı insanları suçlayacak mıyız?
İnanç suç mu?
Fethullahçılık diye bir suç yok ama Fethullahçı olmak suçlu olmak anlamına geliyor neredeyse.
Ve bu sihirli sözcük her şeyi açıklıyor. "Şemdinli'de kontrgerillanın izini yakalayan savcı Fethullahçıymış" diyorlar.
Bunu sözledikleri anda, kontrgerillanın kitabevi bombalanması önemsizleşiyor, onları yakalayan savcının Fethullahçı olması önem kazanıyor.
Aynı şeyi Ergenekon için de yapıyorlar, Ergenekonu soruşturan savcılar da Fethullahçıymış... Demek ki Ergenekon kötü bir şey değil, Fethullahçı olmak gibi korkunç bir kimliğe sahip adam onları sorguladıysa, biz onları aklamalıyız.
Bu yaklaşım dikkatleri suçluyu yakalayanın inancına çekip, suçun kendisini saklamaya yarıyor ve Fethullahçılık lafı bu garip mekanizmanın işletilmesinde çok sık kullanılıyor.
Emniyet'in, istihbaratın, ordunun içinde çok sayıda Fethullahçı olduğu artık biliniyor ama bu adamları inançlarından dolayı suçlayamazsınız, karalayamazsınız, eğer "cemaatlerin çıkarı" için yasadışı işler yapıyorlarsa, bunu yakalar, belgeler, yargılarsınız.
"Kötü bir şey yapacaklar" diye niyetlerini sorgulamak, niyetlerini suçlamak faşizme girer, hukuk ise "kötü bir şey yaptıklarında" yakalayıp belgelemektir.

(...)

NAZİ Almanyasında, Yahudi inancına sahip olmak suçlu olmak ve cezalandırılmak için yeterliydi. Ayrıca suç işlemeye gerek yoktu.
İnsanları sadece inançlarından dolayı suçlayacağımız bir NAZİ Türkiyesi mi yaratacağız burada, sadece Fethullahçı oldukları için insanları suçlu mu ilan edeceğiz?

 
Ahmet Altan'ın Taraf gazetesinde yayınlanan yazılarına ulaşabilirsiniz.