MEDYA KÖŞESİ

'Afganistan'da ne işimiz var?'

"Kore'ye neden gitmiştik? Komünizme karşı mücadele için... Şimdi Afganistan'a gitmeyelim mi? Radikal İslam bizim için de tehlike değil mi?"

'Afganistan'da ne işimiz var?'
GAZETECİLER.COM - Hasan Cemal, 12 askerimizin içinde olduğu helikopterin düşmesi sonucu toplumda sık tekrarlanan o soruya yanıt aradı: "Afganistan'da ne işimiz var?"

İşte Hasan Cemal'in o soruyu sorduğu zaman aldığı yanıtlar:

"Afganistan'da ne işimiz var?"
sorusunun peşinden ben de Afganistan'a gitmiştim.
Gitmeden önce, sanıyorum, 2001'in Kasım ayında, o zaman Genelkurmay İkinci Başkanı olan Yaşar Büyükanıt Paşa'yla makamında görüşürken bana şöyle demişti:
"Kore'ye neden gitmiştik? Komünizme karşı mücadele için... Şimdi Afganistan'a gitmeyelim mi? Köktendincilik, radikal İslam bizim için de tehlike değil mi?"
Amerika, 11 Eylül (2001) sonrası Afganistan'da Taliban'ı yeni vurmuş, Kâbil'den sürerek yeraltına itmişti 2002 yılı başında. Türkiye de Afgan Barış Gücü'ne asker veren NATO ülkelerinden biriydi.
Başkent Kâbil'i görünce bir başka gezegene gelmişçesine şaşırmış, içimi hüzün kaplamıştı.
Sanki batmış bir ülkeye gelmiştim. İç savaşlardan, 1979'daki Sovyet işgalinden geçmiş, şimdi bir savaş daha görmüş, taş üstünde taş kalmamış, mahvolmuş bir ülkeydi Afganistan...
(...)
Yılların içinden çıkardığım dersler ve edindiğim deneyimler beni üç noktaya getirdi:
(1) Savaş çare değil.
(2) Dış müdahale yerine toplumların kendi ‘iç dinamikleri’ne zaman tanımaktır doğru olan...
(3) Dışarıdan askeri müdahaleyle ‘demokrasi’ydi,insan haklarıydı gibi düzen ve değerleri tepeden zorla dikte etmeye çalışmak geri tepiyor, büyük acıların yaşanmasına yol açıyor.
ÇOK OKUNANLAR