MEDYA KÖŞESİ

'Abdullah Gül tartışması bizim için bitmiştir!'

Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlayan Yalçın Akdoğan, Suriye'den cemaat-AKP çatışmasına kadar gündemi yorumladı...

'Abdullah Gül tartışması bizim için bitmiştir!'
GAZETECİLER.COM
NTV ekranlarında konuşan Devlet Bakanı Yalçın Akdoğan, Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.

Gündemdeki konuları değerlendiren Akdoğan, Suriye'deki Kürt hareketi ve Türkiye'nin planlarını anlatırken Abdullah Gül'ün danışmanı aracılığıyla yaptığı açıklamaları da yorumladı. Gülen Cemaati ile AKP arasındaki çatışma iddialarını da değerlendiren Akdoğan resmi söylemin sınırları içinde kalmaya özen gösterse de çarpıcı bazı mesajlar vermeyi ihmal etmedi.

ABDULLAH GÜL TARTIŞMASI BİZİM İÇİN KAPANMIŞTIR

"O dönemde de söylemiştim. Bizim Abdullah Bey veya Tayyip Bey'in üzülmesine tahamülümüz olamaz. Bu insanlar çok daha ciddi sorunları aşmışlardır, böyle kişisel ikbal kavgasına da girmemişlerdir. Ben bunu onlara da yakıştırmam. İkisi de Türk siyasetine çok önemli katkılar sunmuştur ve buna devam edeceklerdir. Bugünden bu konuları konuşmayı o makama da saygısızlık olarak görüyorum. Bu konu kapanmış bir konudur. Bu şahıslar üzerinden bu senaryoları uyduranların başka niyetleri var. Bugünden birilerinin onlara bazı yakıştırmalarda bulunması da doğru değildir."

CEMAAT İLE AKP'Yİ BİRBİRİNE KIRDIRMAK İSTEYENLER VAR

"Gülen Hareketi'nin faaliyet alanı bellidir. Bunun siyasi çekişmelerde ya da istihbarat örgütleri arası rekabette bir rolleri olamaz. Ben bunu birilerinin iki önemli aktörü birbirine kırdırma operasyonu oalrak görüyorum. Ne Ak Parti ne de cemaat böyle bir yola girebilir. İçiçe geçmiş toplumsal yapılardan sözediyoruz. Bunları iki ayrı varlık olarak değerlendirip birbirine düşürmek çabası olduğunu düşünüyorum. AK Parti her kesimden insanı bünyesinde barındırdığı gibi hepsinin sorunlarıyla ilgilenmek çözmek için çalışıyor, böyle şeylerle uğraşacak zamanı da yok..."

SURİYE KÜRTLERİNDE TEK AKTÖR PYD DEĞİL

"Suriye'de Irak'taki gibi tekdüze bir Kürt bölgesi yok. Merkezi hükümete karşı bir silahlı unsurun barınma ihtimali olmadığı gibi Türkiye'yi tehtid edecek bir unsurun olması ihtimali de yok. Suriye'de Kürtler içinde sadece PYD var gibi bir algı oluşuyor ki bu doğru değil. PYD'nin başkanı Salih Müslim Esad tarafından getirilmiş biridir. Cezaevindeki PKK'lılar dışarı çıkarılarak bir yapı oluşturulmaya çalışıldı. Yoksa orada Barzaniye meyilli olan onlarca parti var. "

BARZANİ KÜRTLERİ MUHALEFETE KATMAK İSTEDİ AMA PYD'YE MEŞRUİYET SAĞLADI

"Barzani Erbil toplantısıyla özellikle PYD ve diğer Kürt partilerin muhalefete katılması için bir adım attı. Bir araya gelirlerse Esad'a karşı daha aktif bir tutum gelişri diye düşündü. Ama sonuçta burada PYD'nin hamlesine bir meşruiyet atfedilmiş oldu. Biz de bunu Barzani'ye anlattık. Bence Barzani konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde düşünülmeli gerekiyor...."
ÇOK OKUNANLAR