MEDYA KÖŞESİ

ABD'de okurken hamile eşim çalışıyordu!

Mehmet Baransu, TRT'de yayınlanan, Serra Karaçam'ın sunduğu Medya Müfettişi'ne konuk oldu.

ABD'de okurken hamile eşim çalışıyordu!

Taraf'ın "sarsıcı haberler" muhabiri ve Sedat Simavi Ödülü'nün sahibi Mehmet Baransu, TRT'de yayınlanan, Serra Karaçam'ın sunduğu Medya Müfettişi'ne konuk oldu. Serra Karaçam, Baransu hakkında merak edilenleri sordu...

İşte programda Baransu'nun söyledikleri...

Serra Karaçam: Öncelikle, ülkede gündem yaratan haberlere imza attınız uzun süre konusulan isimdiniz sizi tanıyalım. Kaç yıldır gazetecilik yapıyorsunuz ve nerelerde çalıştınız.
 
Mehmet Baransu: Akşam da stajyer olarak başladım mesleğe aslında okul yıllarında da okulun ajansında çalıştım.32. gün programında çalıştım 2 haberim yayınlandı orada.Akşamın ardından sonra iki yıl Aksiyon da çalıştım. Aksiyon'un ardından üç bucuk yıl Amerika da kaldım.Döndükten sonra kısa bir süre Hurriyet gazetesinde çalıştım.

AMERİKA'YA CEMAAT DESTEĞİYLE Mİ GİTTİ?
 
Serra Karaçam: Yurt dışı tecrubeniz konusunda çeşitli iddialar atıldı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?Aksiyon kökenli olmanız dolayısı ile finansman desteği konusunda, nasıl gittiniz?
 
Mehmet Baransu: Kendi imkanlarımla gittim.Keşke olsaydı oyle bir şey bizi destekleyenler, benzincilik yapmak zorunda kalmasaydım,salata yapmasaydım,master yaparken hamile karım çalışmasaydı.
 
Serra Karaçam: Amerika'da yasal olarak çalışmak zor siz nasıl yaptınız?
 
Mehmet Baransu: Social security olayı var orda credit history önemli.krediniz doldurmanız gerekıyor ben de buradan City Bank'tan hesap actırmıstım o acıdan kolay oldu. Yasal olarak öğrencilere verilen belli sürede çalışarak geçindim.
 
Serra Karaçam: Aslına bakarsak ayıp bir şey değil yardım alıp bu şekilde yurtdışına gitmek, bir çok vakıf cemaat şirket bu şekilde başarılı ogrencilere yardım elini uzatabiliyor. Demek bana bunları söyleyenlerin böyle ilişkileri var ki bunu normal görmüyorlar.
 
Mehmet Baransu: Kesinlikle ayıp bişey değil keşke oyle bir imkanım olsaydı.Benim bir evim vardı 15 bin dolara ipotek ettirmek zorunda kaldım. o parayla gittim.7 ay hamile eşim çalıştı. bunlara rağmen bu iddiaları duymak üzüyor. keşke dedikleri gibi olsaydı.
 
Serra Karaçam: Öne çıkan kritik haberlerle tanıdık sizi.Çok eleştiri de aldı bazı haberleriniz.Taraf ta manşette kullandı haberlerinizi,iki konuda eleştirildiniz.Haberlerde karşı görüş kullanmamak bunlardan biriydi,nasıl bir çalışma süreci ile bu haberleri yaptınız? Gündemi değistiren bu haberlere Genelkurmaydan da tepki geldi, örneğin TSK ile ilgili pek çok haber yaptınız, siz hiç aradınız mı Genelkurmayı haberden önce aslı nedir diye?

BENİM DE TELEFONUM DİNLENDİ
 
Mehmet Baransu: Benim telefonum dinlendi.Örneğin bana gelen belgelerde özel bir not geldi ve IMEI numaram verilerek PKK'lı biri dinleniyor iddiası ile dinlendiğim konusunda uyarıldım.Ben herkesi aradım bu konuda.Genelkurmayı aradım bununla ilgili.

Serra Karaçam: Ben onu sormuyorum.Diğer hablerlerde aradınız mı Genelkurmayı? Karşı tarafı dinlediniz mi?

Mehmet Baransu:Ben haber kaynadığımı aradım.

Serra Karaçam: Onu sormuyorum,kaynağınızı sormuyorum.Kaynaktan haber gelince Genelkurmayı aradınız mı? Örneğin İrtica ile Mücadele Eylem Plamında aradınız sordunuz mu?

Mehmet Baransu: Genelkurmay bana cevap vermiyordu.Muhatap bulamadım.Zaten yalanlıyorlar,yalanlayacaklarını biliyordum.

Serra Karaçam: Aramaktan yoruldunuz eylem planına kadar olan haberlerde ve eylem planında da aramadınız yani.Size gelen bu haberlerden sonra özellikle AKP ve Fetullah Gülen'i Bitirme eylem planıyla ilgili Genelkurmaya ulaşmaya çalıştınız mı? Cevap ne oldu?
 
Mehmet Baransu: Aramadım yalanlayacaklarını biliyordum.Üsteğmeni dağda unuttular diye aradım muhatap bulamadım.Ama haber kaynağım cok guvendiğim biri.Hiçbir haberimde yalan haber yüzünden yargılanmadım.

[photos]
 
Serra Karaçam: Yani daha önce muhatap bulamadığınız için, eylem planı haberini aramadan yayınladınız?
 
Mehmet Baransu: Evet. Hiçbir haberden dolayı yalan haber yaptım diye yargılanmadım,haber kaynaklarıma güveniyordum.

Serra Karaçam: Pek çok haber yüzünden davalık ta oldunuz...

Mehmet Baransu: İrtica ile Mücadele Eylem Planına dair 301 ile ilgili yargılandım.İlk kez burada açıklıyorum.Kovuşturmaya gerek yoktur kararı çıktı.Askere hakaret davası ile yargılandım.Kadıköyde ise sahte evrakla haber yapmakla yargılanıyorum ondan da beraat edeceğmi muhtemelen çünkü dogru cıktı biliyosunuz.

Serra Karaçam: Siz Türkiye'de ortalığı karıştırmaya çalıştığı iddia edilen ekiplerin veya birilerinin bunu yaptığına dair belgelere yer veren haberler yaptınız,bazıları yargıya taşındı.Korkuyormusunuz? Bir de ayrıca neden siz bir başkası değil? Bu haberler neden size geliyor?

Mehmet Baransu: Ben işimi yapıyorum, Gazetecilik böyle yapılır,iş boyle yapılır.10 yıl once de Aksiyon'da Buffalo ve Akaryakıt kacakcılığı ile ilgili önemli haberler yaptım.Geniş yankı uyandırdı.Bunların bir kısmı askeriyenin ilgi alanına girdi,sahte etler orduya büyük ihaleler ile alınıyordu.Hilmi Özkök döneminde soruşturma açıldı ve benim ifademe başvuruldu.Oradan bir tanışıklığım oluştu.Akaryakıt kaçakçılığı haberim de o zaman ses getirmişti yine bana başvurdular.Yargı o zaman benim goruslerıme basvurdu.Genelkurmayın masasında 2007 seçim raporunu gören gazeteciler bunu yansıtamadı, Bu askeriyenin işi midir, seçim analiz raporunun o masada ne işi vardı örneğin, bunu kimse yazmadı gazetelere.Bu konuda tavrınızın belli olması haberlerin size gelmesini saglıyor.Haber, yazana geliyor yani.
 
Serra Karaçam: Askeri ile ilgili duyumlar alıyor ve yazdığınız için bilgiler size geliyor, bazı haberleriniz de dikkate alınmış Özkök döneminde ama şu dönemde ordunun siyasete müdahalesini gösterir haberler yapıyorsunuz, Bu durum sizin ordu düşmanı olarak algılanmanıza neden oldu ne dersiniz bununla ilgili?
 
Mehmet Baransu:  Bir kurumun içinde kanun dışı eylem yapmak isteyenler üç beş kişi ise ve siz bunu haber yapıyorsanız o kuruma karşı nefret besliyorsunuz demek değildir. Ben yalan haber yapmadım. Bir kurumla ilgili haber yapılıyorsa o kurumla ilgili değil olayla ilgilidir oradaki insanlarla ilgilidir.
 
Serra Karaçam: Ordunun tartışılması orduyu yıpratacaktır diye düşünmüyor musunuz örneğin? TSK'nın siyasi gerilimin içinde anılmasının bu ülkeye de zarar verdiğini düşünüyor musunuz?
 
Mehmet Baransu: Bu kurumların içinde cunta veya benzer oluşumlar varsa en çok zararı bunlar verir orduya, önemli olan bunların temizlenmesi. Dışardan müdahalelerle siyaseti ve toplumu şekillendirmeye çalışırsanız istediğiniz sonucun tam tersi olur.Bugün Ergenekon soruşturmasına bakın Askeri Mahkemede yargılananlar var.

Serra Karaçam: Ama dava sürecinde yürüyor..Bunu sürekli gündeme getirmek TSK'yı yıpratmıyor mu sizce?

Mehmet Baransu: Hayır,ordunun içindeki gayrihukuki yapılanmalar,birileri varsa yıpratan bunlardır.

Serra Karaçam: Süreç Pendik'te kaçak CD'lerin bulunması ve bu CDlerin birinin içinde, ''Ergenekon Oluşumu,Adı Ergenekon" gibi ifadelerde bulunan kişilerin görüntülerinin bulunması ile başladı ardından Ümraniye'de bombaların ele geçirilmesiyle genişlik kazandı.Bu haberlerin boyutlarının ortaya çıkarılmasına destek olan haberler yaptınız.Hiç manipüle edilmekten korktunuz mu? İstenebileceğinden endişe etmediniz mi size gelen bilgilerde?
 
Mehmet Baransu: Gazeteye çok mektup gelir ama ben doğrulatmadığım hiçbir haberi yayınlamam,kesin emin oluncaya kadar.
 
Serra Karaçam: O tanıdıklarınızdan mı doğrulatıyorsunuz?

Mehmet Baransu: Aynen dinleme olayında oldugu gibi.Mahkemeyi aradım,doğrulattım ve böyle bir karar çıkmış.
 
Serra Karaçam: Ödül aldığınız habere değinmek istiyorum.Pimi çekilen bomba haberlerine gelmek istiyorum kaza olduguna inanmadınız mı? Duyuncu inanamadınız mı?
 
Mehmet Baransu: Zaten soruşturma benım haberımden sonra baslatıldı.İnanmadım, kesinlıkle.
 
Serra Karaçam: Bu haber sayesinde de ödüle layık görüldünüz.
 
Mehmet Baransu: Bunu yazmak bir kurumu eleştirmek anlamına gelmez.Keşke almasaydım bu ödülü bu olayda olmasaydı keşke.Bu askerler yaşıyor olsaydı keşke.
 
Serra Karaçam: Kaynaklarınıza karşı nasıl bir duygu durumu içindesiniz.Bu ödülü onlar sayesinde aldığınızı düşünüyor musunuz?

Mehmet Baransu: Ben on sene önce de yazdım.28 Şubat sürecinde Türkiye'yi soyuyorlar diye yazdım.Taraf gibi bir gazete yoktu ve ön plana çıkmadı yaptıklarım.
 
Serra Karaçam: Aksiyon kapak yapmadı mı?
 
Mehmet Baransu: Yaptı ama dergi çok okunmuyor Türkiye'de.Ben biliyorum ki 28 Şubat sürecinde de gündem oluşturan haberler yaptım ama o zamanlar Taraf gibi bir gazete yoktu. Bugün geldiğim noktaya o gün gelebilirdim ben...O gün yaptığım haberlerle
 
SK: Teşekkür ederiz
 
MB: Ben teşekkür ederim

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum