TV HABER

A Haber Kıbrıs Rum Kesimi'nin nabzını tuttu

Rum Kesimi'nin liderliğine aday olan isimler A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in sorularını yanıtlayarak, çözüm önerilerini anlattı.

A Haber Kıbrıs Rum Kesimi'nin nabzını tuttu
GAZETECİLER.COM - Kıbrıs Rum kesimi, şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Mevcut başkan Hrıstofyas'ın ekonomik kriz nedeniyle itibarının sarsılması sonucu tekrar aday olmayacağı seçimlerde iki konu ön plana çıkıyor: Kıbrıs sorununun ve ülkedeki ekonomik krizin çözümü...

Rum Kesimi'nin liderliğine aday olan isimler A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in sorularını yanıtlayarak, çözüm önerilerini anlattı.

KKTC gibi, Rum Kesimi de iç politikaya boğulmuş durumda. Güney, başkanlık seçimlerine kilitli. İlk konuştuğumuz aday Rum başkanlık seçimlerindeki en milliyetçi ve keskin aday George Lillikas... Lillikas, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "megalo idea" peşinde olduğunu öne sürüyor.

LILLIKAS: TEK HALK VE TEK DEVLET VAR"

"Türkiye, tüm bölgeye egemen olmayı amaçlayan, "megalo idea" peşinde koşan tavırlar içinde olmamalı. Türkiye, AB'ye girmek istiyorsa, onun kurallarına uymalı. O kuralları biz yapmadık. Türkiye'nin Kıbrıs'la ve diğer komşularıyla sorunlarını çözmesi kendi yararına olacaktır. Kıbrıs'ta iki halk da, iki devlet de yoktur. Tek halkı, Kıbrıs halkı, tek devlet, Kıbrıs Cumhuriyeti vardır. Kıbrıslı Türkler de, Cumhuriyetteki tüm halklarla eşit haklara sahip olmalıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nde kimlikleri güvence altına alınacaktır. Başkan seçilmem halinde, şimdiye kadar yapılmış görüşmeleri tanımayacağım."

LILLIKAS: TÜRKİYE İLE TEMASA GEÇECEĞİM

"Türkiye ile de temasa geçeceğim. Türkiye ile askerlerin geri çekilmesini, Kıbrıslı Türkler ile de Kıbrıs Cumhuriyeti içindeki haklarını konuşuruz. Çıkarmayı planladığımız doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgisi bulunmuyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, doğalgazı kendi istediği gibi kullanma yetkisine sahiptir"

Rum başkan adaylarından Andros Malas ise, en ılımlı mesajları veren siyasetçi oldu. Seçimlerde kendisine çok fazla şans tanınmayan Malas, seçilmesi halinde barış görüşmelerine "kaldığı yerden devam edeceğini" söyledi.

MALAS: İKİ KESİMLİ FEDERAL DEVLET PLANLIYORUM

"Görüşmeleri iki toplumlu, iki kesimli federal devlet şablonu üzerinden götürmeyi planlıyorum. Ancak merkezi hükümet güçlü olmalı. 30 yıllık ayrılık çok uzun. Bir paralel yaşam var. Bu paralel yaşamın devamını değil, ortak bir yaşam istiyoruz. Kıbrıs'ta çözümün en güçlü kemiği, Kıbrıslılık duygusu. Çözümle birlikte Türklerin de merkezi hükümete etkin katılımını öngörüyorum. Türkiye ise, Kıbrıs sorununun başlangıç günlerinde garantörlük hakkını yanlış kullandı."

MALAS: DOĞALGAZ İKİ TOPLUMU BİRLEŞTİREBİLİR

"Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz, iki toplumu birleştirici bir unsur olabilir. Doğalgaz konusunda İsrail'le işbirliğinin ardında ise, başka anlamlar aranmasın. Bu işbirliği sadece ekonomik nedenlerle gerçekleşti. İsrail'in doğalgaz yatağı, bizimkine çok yakın Üstelik İsrail, doğalgazını Kıbrıs üzerinden pazarlayabileceğini de hesaplıyor. Bu da çok mantıklı bir gerekçe işbirliği için."

Ekonomik krizle boğuşan Kıbrıs Rum Kesimi'nde mevcut cumhurbaşkanı Demetros Hristofyas bir kez daha aday olmayacağını açıkladı. Hristofyas'ın partisi Akel'in Genel Sekreteri Andros Kipriyanu ise seçimlerden umutsuz...

KIPRIYANU: KAZANMAK İÇİN MESSI OLMAMIZ LAZIM

"Maalesef başarı için seçimlerde ancak ünlü futbolcu Messi gibi performans göstermemiz gerekli. 40 bin işsiz var. AB ile ekonomiyi kurtarma müzakereleri sürüyor. Ekonominin düzelmesi için AB, 10 milyar Euro'luk fatura çıkardı. Bizim rakamımız ise 4,5 milyar Euro... AB ile sadece yardım miktarı konusunda değil, izlenecek ekonomik programın süresi konusunda da sorun var. AB 3 yılda çözün diyor. Biz 5 yılda ısrar ediyoruz."

KIPRIYANU: GÖRÜŞMELER EROĞLU İLE GERİ GİTTİ

"Kıbrıs'ta barış görüşmeleri KKTC'de Cumhurbaşkanlığına Derviş Eroğlu'nun gelmesi ile geriye gitti. Görüşmeler Mehmet Ali Talat ile kaldığı yerden devam etmeli. Kıbrıs açıklarındaki doğalgazı 5-6 yıl içinde çıkaracağız. Türkiye'nin bizim doğalgaz platformumuzun yanına kendi platformunu kurması gibi olay da gerçekleşmez. Çıkacak doğalgazdan devlette olmayı kabul etmedikleri için Kıbrıs Türklerine pay ayrılması da mümkün değil."