MEDYA KÖŞESİ

4 ABD'li gazeteci işte böyle kurtarıldı

Libya ordusunun gözaltına aldığı 4 gazeteci için Türk Dışişleri perşembeden itibaren devreye girdi. Gazeteciler Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Şahinkaya'ya teslim edildi

4 ABD'li gazeteci işte böyle kurtarıldı

GAZETECİLER.COM - "Kaos ve bombardıman arasında dün kısa bir süre için de olsa, Ankara-Trablus-Washing-ton hattında el sıkışıldı, yüzler güldü."

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, bugün köşesinde beş gündür devam eden ve nefes kesen bir pazarlık sonrasında Libya ordusu tarafından tutuklanan 4 New York Times muhabirinin Ankara'nın girişimleri sonunda salıverilmesini yazdı.

Çarşamba gününden beri resmen devrede olan Ankara, hafta sonu başlayan bombardımana rağmen Kaddafi rejimini farklı kanallardan gazetecileri bırakmaya ikna etmeyi başardı. Dünyanın en tanınmış savaş muhabirleri arasında yer alan dört gazeteci, yapılan pazarlıklar sonrasında Türkiye'nin Trablus büyükelçisi Salim Levent Şahinkaya'ya teslim edildiler.  

TÜRKLER İKİNCİ KEZ KURTARDI

Tunus sınırında eşini bekleyen savaş fotoğrafçısı Lynsey Addario'nın kocası Paul de Bendern dün telefonla Milliyet'e "Türkiye ikinci defadır karım için devrede. Pakistan'da iki yıl önce trafik kazası geçirdiğinde de Türk diplomatlar yardım etmişti. Türkiye'ye ve Türk diplomatlarına karımı geri aldıkları için ikinci kez minnettarım. Gerçek ihtiyaç anında hep ordalar. Artık kendimi Türk gibi hissediyorum" dedi.

Uzun yıllar Türkiye'de yaşayan Addario-De Bendern çifti, 2009'da İstanbul'da Beyoğlu Evlendirme Daire'sinde sade bir nikâh töreniyle dünya evine girmiş, ardından dünya evine girişlerini Boğaz'da tekne turuyla kutlamıştı. Geçen yıl Hindistan'a taşınan çift, sık sık Türkiye'deki dostlarını ziyarete geliyor.

WASHİNGTON'DAN RİCA EDİLDİ

Gözaltına alınan dört gazeteci için Dışişleri Bakanlığı perşembeden itibaren devreye girdi. Ancak hafta sonu başlayan hava bombardımanı nedeniyle Washington-Ankara-Trablus hattında devam eden temaslarda, Türkiye'nin Libya'yı ikna etmesi kolay olmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla önce gazetecilerin Libya'da nerede olduğu tespit edildi. Libya cuma sabahı gazetecilerin ellerinde olduğunu ve Trablus'a getirildiğini doğruladı.

Bu arada Türkiye'nin şifai başlayan kurtarma çabaları, cuma günü ABD'nin hem Washington büyükelçisi Namık Tan hem de Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na başvurmasıyla resmiyet kazandı. Libya'yla pazarlığın daha kolay hale gelmesi için ABD cumartesi günü, Libya'daki temsil hakkını Türkiye'ye devrettiğini açıkladı. Bu notayla Türkiye resmen 'Libya'daki Amerikan çıkarlarının koruyucusu' oldu.

AZ DAHA BOMBALANIYORDU

Aynı gün Türkiye'nin Trablus büyükelçisi Şahinkaya bir notayla bu durumu Libya Dışişleri Bakanlığı'na bildirdi ve tutuklu gazetecilerin salıverilmesini istedi. Yumuşayan atmosfer nedeniyle Libyalı yetkililer cuma günü gazetecilerin ailelerini aramasına izin verdiler.

Ancak diplomatlar pazarlıkları son aşamaya getirmişken aynı gün başlayan bombardıman, gazetecilerin salıverilmesini zorlaştırdı.

Bu kez Ankara, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da talimatıyla farklı kanallar üzerinden Kaddafi yönetimine tutuklu gazetecilerin salıverilmesinin Libya'nın iyi niyetini göstermek açısından önemli bir jest olacağı konusunda ikna etti.
Sonunda ikna olan Libya, pazar akşamı Türk elçisini arayarak 'Gelip gazetecileri teslim alabilirsiniz' dedi. Ancak resmi aracıyla askeri tesise giden elçi, çok yakınında Kaddafi'nin karargâhı ve askeri tesislere yönelik hava bombardımanı nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

Dün sabah ikinci bir deneme yapıldı. Büyükelçi Şahinkaya, dün sabah Libya ordusuna ait askeri tesise bizzat giderek, Libyalıların talebi üzerine 'teslim aldığına' dair yazılı bir mutabakat imzalayarak New York Times muhabirlerini kurtardı.

NYT TEŞEKKÜR ETTİ

New York Times, Libya'da tutuklanan dört muhabirinin serbest bırakılması için devreye giren Türkiye'ye teşekkür etti. NYT Genel Yayın Yönetmeni Bill Keller gazete çalışanlarına gönderdiği yazılı açıklamada, gazetecilerin serbest bırakılmasından son derece memnun olduğunu dile getirip, "Özellikle de muhabirlerimizin serbest bırakılmalarına ve Tunus'a gönderilmelerine bizim adımıza nezaret eden Türkiye hükümetine minnetarız" ifadesini kullandı. Keller, Amerikalı ve İngiliz diplomatlara da kendilerine yardımcı oldukları için teşekkür etti.

ÇOK OKUNANLAR