KİTAPLIK

35 yazar 'İçimizdeki Ermeni' Hrant Dink için bir arada!

35 yazar Hrant Dink'in anısına aynı kitapta buluştular: "Aynı yurdu paylaşan, ortak bir belleğe sahip olan insanlar olduğumuzu bir kez daha hatırlatan ve bunu canıyla ödemek zorunda kalan Hrant Dink'in anısına" dediler.

35 yazar 'İçimizdeki Ermeni' Hrant Dink için bir arada!
35 tanınmış yazarın bir araya gelerek 2007 yılında katledilen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anısına oluşturdukları "İçimizdeki Ermeni" kitabı Can Yayınları'ndan çıktı.

Yazarların; "Aynı yurdu paylaşan, ortak bir belleğe sahip olan insanlar olduğumuzu bir kez daha hatırlatan ve bunu canıyla ödemek zorunda kalan Hrant Dink'in anısına" ortak mesajını vurguladıkları kitapta; 1915 olaylarının 100. yılına da dikkat çekildi.

Can Yayınları etiketi ile okuyucu ile buluşan kigabın 35 tanınmış yazarı ise şöyle:

Adalet Ağaoğlu, Adnan Binyazar, Ahmet Telli, Ahmet Tulgar, Akif Kurtuluş, Asuman Susam, Ayşe Sarısayın, Behçet Çelik, Bejan Matur, Beşir Ayvazoğlu, Birsen Ferahlı, Ece Temelkuran, Enis Batur, Ferit Edgü, Feridun Andaç, Gülayşe Koçak, Hüsnü Arkan, Karin Karakaşlı, Mine Söğüt, Murat Gülsoy, Murathan Mungan, Murat Uyurkulak, Murat Yalçın, Müge İplikçi, Nemika Tuğcu, Oya Baydar, Selim Temo, Sema Kaygusuz, Şebnem İşigüzel, Şeyhmus Diken, Vivet Kanetti ve yayına hazırlayan Yiğit Bener.

DenemeYüz binlerce Ermeni yurttaşımızın ölümüne ve hayatta kalabilenlerin çoğunun da ata topraklarından, yurtlarından göç etmesine neden olan "1915 olayları"nın üzerinden yüz yıl geçti.

Bu Büyük Felaket'in 'ad'ı ve kurbanlarının 'sayı'sı konusunda kavgaya saplanıp kalmış olmak; dahası "1915"i hâlâ nefret söylemiyle tartışmak aynı toprağı, yurdu paylaşan halklar arasına saplanmış zehirli bir hançerdir. Bu hançeri çıkarmanın, ortak bir vicdanda buluşmanın zamanı gelmiş, geçmektedir.

Üç kuşaktan saygın otuz beş edebiyatçının burnumuzun dibinde veya uzaklarda, belleklerimizde, düşlerimizde; ama bir şekilde hâlâ "içimizde" yaşamayı sürdüren, ülkemizin harcında yer etmiş Ermenileri konu alan metinlerinin buluştuğu İçimizdeki Ermeni (1915-2015) başlıklı derlemenin çıkış noktasında, meselenin işte bu insani boyutu vardır.

Ne de olsa edebiyat, insanı kavramak ve anlatmak, bireysel ve toplumsal belleği canlandırıp sağaltmakta en güçlü kozlara sahip "insani" uğraşlardan biri değil midir?

ÇOK OKUNANLAR