MEDYA KÖŞESİ

28 Şubat belgeselinde sıra medyaya geldi

"Son darbe 28 Şubat" belgeselinde bu kez 28 Şubat darbesinin nasıl kol budak saldığı, merkez medya ile girdiği ilginç ilişkiler ekrana geldi...

28 Şubat belgeselinde sıra medyaya geldi
GAZETECİLER.COM
M. Ali Birand'ın ses getiren belgeseli "Son darbe 28 Şubat" CNN Türk ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor. Belgeselde 28 Şubat günlerinde askeri vesayet ile medya ilişkileri mercek altına alındı. Beklendiğinden daha kısa tutulan 28 Şubat ve medya bölümünde detaylara girilmedi...

Belgeselde dün akşam Refah Partisi'nin DYP ile koalisyon kurarak hükümet olduğu 1996 yılında 28 Şubat darbesinin nasıl kol budak salarak hız kazandığı anlatıldı. Darbeyle askerin kendini hemen her kurumda nasıl örgütlediğinin anlatıldığı 'Son darbe'de ülke yönetiminin MGK'ya devredildiği günler ekrana geldi.

Birand, belgeselinde medyanın ordu tarafından kendilerine verilen rolün hiç sorgulanmadan kabul edildiğini ve çok çabuk uyum sağlandığını söyledi. Ordunun gazetecilere düzenlediği brifingler ve özel turlara katılımın eksiksiz olduğunu kaydeden Birand mikrofonu dönemin önemli gazetecilerine de uzattı.

Ordunun merkez medya ile girdiği karmaşık ilişkilerin anlatıldığı belgeselde Ertuğrul Özkök, Derya Sezak, Can Ataklı gibi dönemin gazetecileri de tanıklıklarını paylaştılar. Özkök, Erbakan ve Refah hükümetini istemediklerini ve bunu yayına yansıttıklarını anlatırken Can Ataklı ise Ankara'dan gelen haberlerin perde arkasını anlattı. Bazen generallerin yazıp verdiklerinin haber diye geçildiğini kaydeden Ataklı "bazen de muhabirler olsa olsa böyle söylerler diyerek asker adına açıklamayı yazıp geçerlerdi. O tür haberlerin yüzde 90'ı ya abartılı olur ya da gerçeği tam yansıtmazdı." dedi.


ÇOK OKUNANLAR