MEDYA KÖŞESİ

27 Nisan bildirisinin neresi muhtıra?

Paşalara arka arkaya operasyonlar yapılınca Büyükanıt Paşa 27 Nisan açıklamasına muhtıra denilmesine kızmaya başladı.

27 Nisan bildirisinin neresi muhtıra?
GAZETECİLER.COM - Balyoz Darbe planı operasyonu ile paşaların gözaltına alınması gözleri Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'a çevirdi. 27 Nisan muhtırasını veren Büyükanıt da mı gözaltına alınacak söylentileri aldı başını yürüdü...

Milliyet'ten Fikret Bila, Yaşar Büyükanıt'ı arayıp 27 Nisan muhtırasını sordu.
Büyükanıt, muhtıra değil diyor ve bakın Bila'ya neler anlatıyor...

'Köşk seçimine müdahale değil'
"27 Nisan'la ilgili eleştirileri dinliyorum, okuyorum ve üzülüyorum. 27 Nisan sürekli gündeme getiriliyor. Bu bildiri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahalesi olarak yorumlanıyor. Oysa, öyle değil. Ben, hizmetteyken Cumhurbaşkanlığı sözünü iki kez kullandım. Birincisi, 12 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı karargâhında yaptığım konuşmada.

‘Neresi muhtıra?’
“Cumhurbaşkanı sözünü ikinci kez 27 Nisan’da kullandım. Oradaki ifadem de aynen şöyledir: ‘Son günlerde Cumhurbaşkanlığı seçim süreci laik-antilaik sürecine dönüşmüştür’. Bunun neresi muhtıra?”

‘Laiklik duyarlılığı’
Büyükanıt Paşa, 27 Nisan’ın muhtıra olmadığını vurgularken şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şimdi 27 Nisan’a muhtıra dediler, demeye devam ediyorlar. Muhtıra böyle olmaz. Muhtıranın tarihimizde örnekleri vardır. 27 Nisan’a muhtıra diyenler ya muhtıranın anlamını bilmiyorlar veya 27 Nisan bildirisini okumamışlar. 27 Nisan bir muhtıra değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale değildir. 27 Nisan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin laiklik konusundaki duyarlılığının dile getirilmesidir. Başka bir şey değildir.”

‘Yargı teyit etti’
Büyükanıt, TSK'nın laiklik konusundaki duyarlılığının bilindiğini ve zaman zaman bu duyarlılığını dillendirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“27 Nisan’dan sonraki gelişmelere baktığımızda, 27 Nisan’da dile getirdiğim duyarlılığın en yüksek yargı organı tarafından teyit edildiği görülüyor. (Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin laiklik karşıtı odak olduğu ve Hazine yardımının bir kısmının kesilmesi yönündeki kararını kastediyor.)”
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 3 yorum