MEDYA KÖŞESİ

2011 berbat'tı 2012 şimdiden acayip

Çakır, 2011 tek kelimeyle berbat bir yıldı. dedi ve ekledi: 2012 da berbat bir yıl mı olur, bilemem ama daha şimdiden çok ama çok acayip bir yıl olacağını iddia edebilirim.

2011 berbat'tı 2012 şimdiden acayip
GAZETECİLER.COM - Vatan yazarı Ruşen Çakır, gazetesindeki köşesinde Öyle bir geçecek zaman ki! başlığıyla çarpıcı bir yazıya imza attı.

Çakır, 2011 tek kelimeyle berbat bir yıldı. dedi ve ekledi: 2012 da berbat bir yıl mı olur, bilemem ama daha şimdiden çok ama çok acayip bir yıl olacağını iddia edebilirim.

İşte Çakır'ın kaleminden 2012 öngörüleri:

"2012'nin Türkiye için çok şeylere gebe olduğu kanısındayım. Son 10 yılda yaşadığımız büyük altüst oluşların, yeni saflaşmaların, alışılmadık türden iktidar savaşlarının bu yıl katlanarak süreceğini, bunun da beraberinde yeni değişim ve dönüşümleri getireceğini düşünüyorum. Bu değişimlerin iyiye mi yoksa kötüye mi doğru olacağını söylemek, benim açımdan mümkün değil, en azından şimdilik. Kaldı ki "iyi" ve "kötü" de herkesin bakış açısına göre değişiyor. Örneğin bana göre "berbat" olan 2011'i "müthiş" bir yıl olarak gören çok kişi var.

Kürt sorununda son şanslar

Sözü daha fazla uzatmadan 2012'de Türkiye'yi nelerin beklediğini irdelemeye başlayalım ve ilk olarak tabii ki Kürt sorununu ele alalım. Zira 2011'in son günlerinde yaşadığımız Uludere Roboski faciasıyla daha başedemezken önceki gün tanık olduğumuz yeni KCK operasyonları Kürt sorununun bu yıl da ana gündem maddemiz olacağını gösterdi.

Peki 2012'de bu konuda yeni neler olabilir? "Kesinlikle 1990'lı yıllara dönüş yok" diye ısrar eden devletin 20 yıl sonra Leyla Zana'nın kapısını çilingirle açması bu süre zarfında kat etmiş olduğumuz yolu bize gösteriyor. Artık şurası çok net:

KCK operasyonları devletin gücünü değil güçsüzlüğünü, sorunu çözme kapasiyesini değil çaresizliğini gözler önüne seriyor. Tutuklanan her Kürt şahsiyetiyle birlikte Kürt siyasi hareketini daha da güçlendirdiklerini herhalde devletin yetkili isimleri de biliyorlardır. O zaman 2012'de bu kısır döngünün bir yerde sona ermesini beklememiz son derece doğal olacaktır.

Kuşkusuz bu noktada PKK'nın neyi nasıl yapacağı da etkili, hatta yer yer belirleyici olacaktır. Son Çukurca baskınından beri sesini pek çıkartmayan örgüt çağrıları dikkate alıp, kademeli bir şekilde de olsa silah bırakma yoluna giderse 2012 herkes için muazzam bir yıl olur. Tersine terör eylemlerini tırmandırırsa yine kâbus gibi bir yıl yaşayacağız demektir."

 

ÇOK OKUNANLAR