MEDYA KÖŞESİ

12 Eylül'de Taha Akyol'u şaşırtan hitap

MHP yöneticisi olarak 12 Eylül'de yargılanan ve Mamak Cezaevinde Raci Tetik'in işkencelerinden geçen Taha Akyol hangi hitapla şaşırmıştı?

12 Eylül'de Taha Akyol'u şaşırtan hitap
GAZETECİLER.COM - Akşam gazetesi yazarı Gürkan Hacır, 12 Eylül davasının kimleri kapsayacağı tartışmaları sürerken ilginç ayrıntılarla süslü bir yazıyla Mamak'ın işkenceci komutanı Raci Tetik'in hikayesini yazdı.

Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında esir kampı komutanlığı yapan ve 12 Eylül'den önce Mamak Askeri Cezaevine komutan olarak atanan Raci Tetik'in sistematikleştirdiği işkence seanslarını Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'un, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası sanığı olarak bulunduğu Mamak'ta yaşadıklarını da yazdı.

İşte "Komutanım" diye hitap edilen rütbesiz erlerin işkenceleriyle anılan Mamak'ta yaşanlardan bir kesit:

"İlk gözetim yeri adını verdiği kafes Mamak'ın efsanesi oldu. Kafes demir parmaklıklarla örülmüş bir kafesti. Sirklerdeki aslan kafeslerini andırıyordu.
Burada mahkumlar kafese bakmakla görevli erin keyfine göre durulabilirdi. Kimi zaman tek ayak üzerinde kimi zaman çömelerek! Ama her seferinde yüksek sesle 'Komutanım' diye seslenip izin alması gerekiyordu.
-Ayağımı değiştirebilir miyim?
Cevap: Hayır lan!
Ardından ikinci bir komut yankılanıyordu.
'El dayak vaziyeti al...'
Mahkumlar bu komutu duyduklarında ellerini demir parmaklıktan çıkararak beklemek zorundaydılar. Gelen er olanca kuvvetiyle copu indiriyordu. Dayak faslı bitince mahkumun ödevi bitmiyordu hemen. 'Sağolun Komutanım' demek zorundaydı.
Erler dahil askerin tamamının tek adı vardı: Komutanım! Mahkumların ise yine tek adı vardı: Lan! Gel lan git lan...En temel hitap şekli olmuştu. Albay Raci Tetik kadın mahkumlardan söz ederken 'O..pu' kelimesini kullanıyordu. Mahkumlar 'lan'a o kadar alışmışlardı ki başka bir hitap onları şaşırtıyordu.

Sonraki yılların bakanı siyasetçi Yaşar Okuyan hücresini Taha Akyol ile paylaşıyordu. Yaşar Bey hitabına inanamamıştı.

'...Bir akşam nöbet değişiminde arkamız dönük bir ses duydum.'Yaşar Bey döner misiniz?' İçimden Yaşar Bey kim diyorum. Taha'ya fısıldadım. Yanlış mı duyuyorum dedim Yok dedi. Korkarak döndüm. 'Sizi bir müddet misafir edeceğiz, kusura bakmayın.'

Okuyan'a Yaşar Bey diye hitap eden kişi Raci Tetik'in yardımcısı Refik Uzuner'di. Mamak'ta iyi polisi o oynuyordu. Aslında normal davranması bile mahkumlar için bulunmaz nimet sayılıyordu.
ÇOK OKUNANLAR