Zeki Öztürk

Al Jazeera Türk

Dün, dört eski bakan için Meclis'teki oylamadan AK Parti'nin oylarıyla Yüce Divan kararı çıkmadı. Ancak dört oylamada da AK Parti fire verdi. En fazla fire 48 oy ile Bağış'ta, en az fire ise 14 oy ile Bayraktar'da verildi.

Egemen Bağış için yapılan oylamaya, Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın açıkladığı sonuçlara göre 517 milletvekili katıldı. 245 milletvekili "Bağış Yüce Divan'a gönderilsin" yönünde oy kullanırken, 255 milletvekili ret oyu verdi. 7 çekimser oyun kullanıldığı oylamada 6 boş, 4 geçersiz oy çıktı. Bu oylamada AK Parti'ye göre 48 fire var. Muhalefet ise bu sayısı 50 olarak hesaplıyor. Muhalefetin hesabına göre AK Parti'den 7, CHP'den 1, MHP, HDP ve diğer partiler ile bağımsız milletvekillerinden toplam 8 kişi oylamaya katılmadı. Yani 223 sandalye sayısına sahip muhalefet blokundan 9 milletvekili bu oylamada yoktu, toplam 212 muhalefet milletvekili oy kullandı. Bu milletvekillerinin tümünün Yüce Divan'a sevk yönünde oy verdiği hesap edildiğinde kabul oylarının 245 olabilmesi için 33 AK Parti milletvekilinin de bu bloka destek vermesi gerekiyor. Bunlara geçersiz, boş ve çekimser oylar da eklendiğinde muhalefete göre fire sayısı 50'yi buluyor.

Bağış sonuçla ilgili ilk değerlendirmesinde "Hayırlı olsun, biz her şeye hazırız" dedi.

Oylama sırasında Al Jazeera Türk fotomuhabiri Zeki Öztürk'ün çektiği fotoğraflar ise hem sosyal medyada çok ses getirdi hem de günün özeti gibi oldu.

En çok konuşulan kare, Bağış'ın oy kullanılırken yaptığı hareketin görüntüsü oldu.
İşte günün muhabiri olan Zeki Öztürk'ün o karesi: