Zaman'ın liberal kaleminden parelel devlet övgüsü!

Zaman'ın liberal-sol kalemlerinden Şahin Alpay, hayli tartışma konusu olacak bir yazıyla gündemde. Alpay, "iyi ki parelel devlet var" dediği yazısında şaşırttı...

GAZETECİLER.COM
Zaman gazetesinin liberal kalemlerinden Şahin Alpay günün en ilginç yazılarından biriyle gündemde. Son zamanlarda Başbakan Erdoğan ve danışmanı Yalçın Akdoğan ile girdiği polemiklerle dikkat çeken Alpay, "parelel devlet" tartışmalarına katıldığı yazısında şaşkınlık veren satırlara imza attı.

İYİ Kİ PARELEL DEVLET VAR AKP'Yİ DENGELİYOR!

Dolaşımda olan "parlele devlet" "devlet içinde çete" gibi iddialara inanmadığını kaydeden Şahin Alpay bugünkü yazısında ilginç imalarda bulundu. Yargı ve emniyetteki otonom yapının AKP'nin otoriter tutumu karşısında dengeleyici bir etkide bulunduğunu savunan Alpay bu nedenle cemaate karşı olanların bile bunu olunmlu bulduğunu iddia etti. Alpay "Öyle ki Hizmet Hareketi’ne en küçük sempatisi olmayanlar bile “İyi ki paralel devlet var… Otoriterleşme ve yozlaşmaya karşı yegâne denge ve denetim unsuru onlar…” demeye başladı." ifadelerini kullandı.

PARELEL DEVLET CEMAAT DEĞİL KCK'DIR

Alpay'ın yazısındaki bir diğer dikkat çeken nokta ise parelel devletin cemaat değil Kürt siyasi hareketi olduğunu vurgulaması oldu. KCK'nin Türkiye'deki tek parelel devlet örgütlenmesi olduğunu iddia eden Alpay, cemaatin şahin kanadında yer alan Emre Uslu gibi isimleri aratmadı.

İşte Şahin Alpay'ın yazısındaki iglili bölüm:

DEVLET İÇİNDEKİ DEVLET TEZİ HİÇ MANTIKLI VE İNANILIR DEĞİL!

Bu tez bana ortaya atıldığından beri hiç mantıklı, dolayısıyla inanılır görünmedi. Çünkü: Evet, emniyet ve yargıda Hizmet Hareketi’ne yakınlığı olan kimseler mutlaka vardır. Türkiye siyasi görüşler ve dini inançlar bakımından hayli çoğul bir toplumdur ve çok büyük olasılıkla bu görüş ve inançtan kimselerin hemen hepsinin emniyet ve yargı mensupları arasında şu veya bu oranda mevcut olması kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla ilgili soruşturmaların ve davaların kilit noktalarında rol alan bütün emniyet ve (Balyoz ve Ergenekon davalarında mahkumiyet kararı verenler dahil) bütün yargı elemanlarının “F-tipi” olmaları akıl ve izanla bağdaşmaz. Ayrıca tezin kabul edilebilmesi için, söz konusu soruşturma ve davaların kilit noktalarında rol alan emniyet ve yargı mensuplarının hepsinin “F – tipi” olduklarının, ayrıca amirlerinden değil Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi yöneticilerinden aldıkları talimata göre davrandıklarının da ispat edilmesi gerekir.
Söz konusu soruşturma ve davaların kilit noktalarında, hangi siyasi görüş ve dini inançta olursa olsun, esas olarak hukuk devletine sadakatle bağlı emniyet ve yargı mensuplarının olamayacağını herhalde aklı başında olan kimse ileri süremez. Söz konusu soruşturma ve davaların “F – tipi” olanlar tarafından yürütüldüğü iddiası, ne yazık ki, emniyet ve yargı mensuplarını töhmet altında bırakarak yargı sürecinin sağlıklı yürümesine de zarar vermekte.

HİZMETİ SEVMEYENLER BİLE "İYİ Kİ PARELEL DEVLET VAR" DİYOR

2004 yılında MGK’da alınan karar uyarınca kamu görevlilerinin dini inançlarına göre fişlendikleri, bu fişlemelere dayanılarak dalga dalga tasfiyeler yapıldığı artık iyi biliniyor. Şimdilerde de Başbakan “inlerine ineceğiz… teşhir edeceğiz… köklerini kazıyacağız” diye tehdit ediyor; yüzlerce emniyet mensubu görevlerinden alınıyor. Görevden almalar bir cadı avını andırdığı gibi, kamuoyunda amacın “Büyük rüşvet ve yolsuzluk” soruşturmasını örtbas etmek olduğu kuşkusu giderek güçleniyor. Öyle ki Hizmet Hareketi’ne en küçük sempatisi olmayanlar bile “İyi ki paralel devlet var… Otoriterleşme ve yozlaşmaya karşı yegâne denge ve denetim unsuru onlar…” demeye başladı.

TÜRKİYE'DE TEK BİR PARELEL DEVLET VAR O DA KCK!

Bana göre Türkiye’de gerçek anlamda bir “paralel devlet” varsa o da (varlık nedenleri anlaşılır olan) hiyerarşisi, emir–komuta zinciri, silahlı kuvvetleri, vergi toplayan, adalet dağıtan, Kürtleri vesayet altına almaya çalışan örgütlenmesiyle KCK–PKK. Çözüm, barış sürecinin nihai amacı da o paralel devletin varlık nedenlerini ortadan kaldırmak değil mi?

ŞAHİN ALPAY YÜM YAZILARI
İmamoğlu'nun diploması tartışması! Kemal Alemdaroğlu detayı Selvi yazdı Mansur Yavaş'ın arkasında kimler var Fatih Portakal 'kulağıma geleni aynen söylüyorum' deyip açıkladı Melih Altınok: Affı kaldırın Ali Karahasanoğlu: Erdoğan yerine Kılıçdaroğlu olsa, o konuşmayı yapabilir miydi? Hilal Kaplan: Erdoğan, BM'de İsrail'i mahkum etti Salih Tuna: Ne yapmalı