Zaman yazarından <font color='#FF0000'>karamsar </font>anayasa tablosu

Sonuç olarak Türkiye kritik bir noktada. Bırakın yeni anayasa yapmayı, mevcut demokratikleşme seviyesinin muhafazası bile yükselen milliyetçilik nedeniyle zora girebilir.

Zaman yazarı İhsan Dağı, hükümetin son dönemde önüne çıkan sorunlara daha fazla milliyetçi perspektiften bakmaya başladığını anlattığı yazısında Türkiye'nin yeni anayasa yapamayacak bir konuma sürüklendiğini ileri sürdü.

"Daha 'milliyetçi Türkiye'ye doğru" başlıklı yazısında Dağı, Milliyetçilik dalgasının yeniden yükseldiği bir dönemdeyiz. Mesele, milliyetçiliğin barındırdığı devletçi, reaksiyoner ve içe kapanmacı eğilimler. dedi ve Türkiye'nin önündeki dört ana sorunu analiz etti.

Kürt sorunu, Ermeni Sorunu, Kıbrıs meselesiyle beraber AB ve son olarak da Ortadoğu'da yaşananlar diye sıraladığı 4 sorunun Milliyetçi bir perspektif ile ele alınmaya başlandığını ileri süren Dağı şöyle yazdı:

"Sonuç olarak Türkiye kritik bir noktada. Bırakın yeni anayasa yapmayı, mevcut demokratikleşme seviyesinin muhafazası bile yükselen milliyetçilik ve buna hasas siyaset nedeniyle zora girebilir.

Belirleyici olan AK Parti'nin alacağı pozisyondur; AK Parti yükselen milliyetçi dalganın üzerinde siyaset yapmaya yönelirse devlet de otoriterleşir. Yok, milliyetçiliğe teslim olmak yerine onu dizginlemeyi ve yönetmeyi tercih ederse dalga kırılabilir, Türkiye sakin sulara ulaşabilir. Bunun için AK Parti'nin Kürt sorununda 'güvenlikçi' politikadan 'açılım' ve diyalog yaklaşımına geri dönmesi; Ermeni katliamı konusunda Dersim katliamı kadar cesur olması ve ezber bozması; dış politikayı içeride milliyetçiliği kabartacak bir tonda kullanmaktan kaçınması gerekir."