Zaman yazarı reçeteyi yazdı: 'Başbakan değişmeli'

"Eğer Başbakan değişmeye ikna edilemezse, o zaman ben şahsen yaklaşık on bir yıldır sürdürdüğü yoğun çalışmalar sonunda ziyadesiyle yorulmuş olduğu ya da sağlık durumunun göreve devam etmesine izin vermediği sonucuna varacağım"

GAZETECİLER.COM - Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, köşesinde Gezi Parkı Eyleminin ardından sorunun çözümü için yapılması gerekeni köşesinden açıkladı: 'Başbakan değişmeli'

Ancak yanlış anlaşılmasın, eski Alpay'ın teklifi, başlıktan öyle bir anlam çıksa da Başbakan'ın gidip yerine başka birinin gelmesi yönünde değil. Şahin Alpay "Başbakan artık değişmeli" derken, "2011 öncesindeki Erdoğan olmalı. Toplumun bütün kesimlerinin hassasiyetlerine saygılı bir tavrı yeniden benimsemeli." diyor.

İşte Alpay'ın köşesinde yazdıklarından çarpıcı bir bölüm:

YÖNETİM HASSAS DENGELERİ GÖZETMEK MECBURİYETİNDE

"Türkiye, etnik, dinsel, dilsel, kültürel, ideolojik birçok bakımdan çoğul yapıda, hassas dengeleri olan bir toplum. İçinde başta Türk ve Kürt, Sünni ve Alevi, dindar ve olmayan, Müslüman ve olmayan, demokrat ve vesayetçi, laik ve laikçi, özgürlükçü ve otoriter birçok ayrışmayı barındırıyor.

Yönetim, toplumdaki bu ayrışmaları, aralarındaki hassas dengeleri gözetmek mecburiyetinde. Çoğul yapıda bir toplum, çoğunlukçu (çoğunluğun desteğine sahip olan her istediğini yapar diyen) bir anlayışla asla yönetilemez. Aksine, çoğulcu (farklılıkları zenginlik olarak gören, karşılıklı saygıyı yerleştiren) bir yönetimi zorunlu kılar.

2011'E KADAR ERDOĞAN BU DENGEYİ GÖZETİRDİ

Başbakan Erdoğan'ın 2011 genel seçimlerine kadar uzanan dönemdeki performansı, toplumun yapısını ve hassas dengelerini gözeten bir çizgi izledi. Partisinin oyların yarısını toplamasında rol oynayan en önemli etkenlerden biri de bu oldu. Ne var ki, Sayın Başbakan bu yüzde 50'yi aldıktan, askerî vesayeti de geriletmeyi başardıktan sonra, şişirilmiş bir özgüvenle her istediğini yapabileceğini, kimseyi dinlemek zorunda olmadığını, sadece seçimden seçime hesap vermek durumunda olduğunu varsayan, özgürlükçü demokrasiyle bağdaşmaz bir tavır benimsedi.

Bu tavrın onu getirdiği nokta (bunları ne maksatla söylediği muğlak da olsa) Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın anlattığı yer: Muhalefetin yıllarca uğraşsa yapamayacağını, başka türlü bir araya gelmeleri düşünülemeyecek grupları iktidara karşı birleştirmeyi başarması...

GÜL SONUNDA SESİNİ YÜKSELTMEK ZORUNDA KALDI

Sonunda Cumhurbaşkanı Gül sesini yükseltmek zorunda kaldı (...)

Cumhurbaşkanı'nın duruma müdahale etme zorunluluğunu duyması, vesayet altında değil, bütün kurum ve kurallarıyla işleyen bir parlamenter sistemin Türkiye için ne kadar hayati önemde olduğunu gösterdi. Parlamenter sistemde milleti temsil eden devlet başkanı ile çoğunluğu temsil eden başbakan ayrımının, iktidarın kötüye kullanılmasına karşı güvencelerden biri olduğu umarım herkesçe görüldü.

BAŞBAKAN ARTIK DEĞİŞMELİ

Gördüğüm şu: Başbakan artık değişmeli. 2011 öncesindeki Erdoğan olmalı. Toplumun bütün kesimlerinin hassasiyetlerine saygılı bir tavrı yeniden benimsemeli. Cumhurbaşkanı, AKP'nin durumun vahametini görebilen kurucularını, ileri gelenlerini yanına alarak Başbakan'ı bu konuda ciddi şekilde uyarmalı. Zira askerî vesayeti geri getirmek, Türk–Kürt kavgasını canlandırmak, ülkenin binbir güçlük ve çabayla inşa edilen iyi imajını yerle bir etmek isteyenler hemen kapı arkasında!

Eğer Başbakan değişmeye ikna edilemezse, o zaman ben şahsen yaklaşık on bir yıldır sürdürdüğü yoğun çalışmalar sonunda ziyadesiyle yorulmuş olduğu ya da sağlık durumunun göreve devam etmesine izin vermediği sonucuna varacağım. O zaman çare bulma sorumluluğu halka düşecek.

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın