Yusuf Ziya Cömert o haberi yapar mıydı?

Star'ın yeni Genel Yayın Yönetmeni Başbakan Erdoğan'ın çok sert sözlerle katıldığı tartışmaya, ''O haberi yapar mıydım?'' sorusuna cevap vererek katılıyor

GAZETECİLER.COM - Sağlık gerekçesi ile ayrıldığı Yeni Şafak'tan sonra yazmaya başladığı Star gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olan Yusuf Ziya Cömert, Milliyet Gazetesinin İmralı heyetinin tutanaklarının yayınlaması üzerine başlayan ve Başbakan Erdoğan'ın çok sert sözlerle katıldığı tartışmaya, ''O haberi yapar mıydım?'' sorusuna cevap vererek katılıyor. İşte Cömert'in köşesinde verdiği cevap:

O haberi yapar mıydım?

Biz gazeteciyiz. Bizim, işimiz, gücümüz, yediğimiziçtiğimiz, gecemiz gündüzümüz haberdir.

Haberler, bizde, iki türlü etki yapar. Biri, normal etkidir. İnsan olarak, bir habere üzülürüz. Bir başka habere seviniriz. Bir başka haberi umursamayız.

Haberi önce biz aldığımız için, özellikle 'kötü' haberlerde, işimiz, biraz da, toplumu vuracak ilk salvoyu göğüslemektir. Önce bizim canımız sıkılır, önce bizim kafamız bozulur. Sonra haberi, birtakım süreçlerden geçirir, insanlara ulaştırırsınız.

Haberin, gazeteci üzerindeki ikinci etkisi, tekniktir. Haberin 'kalite'siyle ilgilidir.

Okuduğunuzda, çok üzüldüğünüz bir habere, 'güzel haber' dersiniz. Bu, vicdansızca bir değerlendirme değildir.

Tamamen haberin teknik özelliklerini yansıtan bir değerlendirmedir.

Muhabiriniz, o 'güzel haber'e tanık olduğunda, üzülmüştür, hatta belki ağlamıştır. Sizin de yüreğinizsızlar, siz de gerilirsiniz, yaralanırsınız.

'Yalın hal'inizle baktığınızda 'kötü haber'dir, hatta bazen 'kara haber'dir bu. Ama mesleki olarak, 'güzel haber'dir.

 


Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın