Yurt yazarı gazetesine sert çıktı

"Yapmayın arkadaşlar; muhalif gazetecilik yapacağız diye kalitenin, sağduyunun canına okumayın." diyen Mustafa Sönmez'i ne sinirlendirdi?

Yurt gazetesi yazarı Mustafa Sönmez, bugün köşesinde analiz ettiği bir haberle hem Hürriyet'e, hem Sözcü'ye hem de kendi gazetesine sert eleştiriler kaleme aldı.

"Aslında okuyunca, “ilahi yazar, neresinden tutacaksın!”  diye tepki verebilirsiniz ama ben yine de yazayım, ruhumu kurtarayım!.." diyen Sönmez'in eleşitirisi Hürriyet'in iki gün önce yaptığı, Sözcü'nün dün manşetine taşıdığı, kendi gazetesi Yurt'un ise hem haber yaptığı hem de Hürriyet'e yüklendiği bir haberle ilgiliydi.

"Yapmayın arkadaşlar" diye yazan Sönmez hem meslektaşlarna hem de gazetesine "muhalif gazetecilik yapacağız diye kalitenin, sağduyunun canına okumayın" diye seslendi.

Sönmez o haberi ve gazetelere getirdiği eleştirileri şöyle yazdı:

SÖZCÜ'NÜN ÇARPICI HABERİ

"16 Aralık (Dün) tarihli Sözcü’nün manşeti –her zaman olduğu gibi- “çarpıcıydı!... "Suriye'deki muhaliflere silah vermiyoruz" diyorlardı. Türkiye, kafa kesen El Kaidecilere 6 ayda 47 ton silah yolladı .Erdoğan ve Davutoğlu'nun Esad'ı devirmek amacıyla, muhaliflere silah gönderdikleri konusunda halka yalan söylediği belgelendi. ikili, "Muhaliflere silah sağlamıyoruz, insani yardım yapıyoruz" diyordu. Ama bu sözler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) raporuyla açığa düştü... 

Sözcü’nün verdiği tabloya aklım takılı kalmışken, bizim Yurt’un birinci sayfasında logonun hemen yanında, aynı haber, ama hem farklı bir sunumla hem de kaynak belirtilerek verilmişti; İlk iş Hürriyet’i topa tutmak olmuştu: Hürriyet’in Gizlediği Haber üst başlığı Sözcü ile yarışıyordu neredeyse; ve devam ediyordu; Hürriyet Washington muhabiri Tolga Tanış, Türkiye'den Suriye'ye hazirandan bu yana 47 ton silah gittiğini, BM ve TÜİK belgelerine dayanarak açıkladı. Tanış'ın pazar ekinde yayınlanan yazısını Hürriyet birinci sayfadan görmedi!

SURİYE'YE SİLAHIN BELGESİ VAR

Haber ve itham müthişti…Hemen, Pazar günü Hürriyet’inde Tolga Tanış’ın yazısını buldum; başlıklı yazı şöyle devam ediyordu; Hükümet her fırsatta “Suriye’ye silah sağlamıyoruz” diyor. Ancak Türkiye’den Suriye’ye hazirandan beri giden 47 ton silahın belgesi var, diyordu Tanış ve merakla, nedir diye beklerken bir tabloda Ocak-Ekim döneminde Suriye’ye yapılan “silah mühimmat(cephane)  ihracatının 1 milyon 578 bin dolar olduğu yer alıyordu. Tamam da, böyle bir veriden yola çıkarak, Suriye’ye (hem de muhalif güçlere) çarpıcı bir silah ihracatı yapıldığı söylenebilir miydi?

GAZETECİ BÖYLE BİR TABLONUN ÜZERİNE ATLAR MI

Önce TÜİK veritabanından size resmin bütününü göstereyim. Bir kere Suriye’ye yapılmış görünen bu ihracat, aynı başlıktaki ihracatın 365’te 1’i. Yani Türkiye, bu başlık altında (av silahı cephanesi, malzemesi) ABD’ye 117 milyon dolarlık, BAE’ye 53 milyon dolarlık olmak üzere 110 ülkeye, evet 110 ülkeye ihracat yapmıştı. İçinde silah ve Suriye var diye, gazeteci bir tablonun üstüne böyle atlar mı? Sormaz mı, AKP, Esad muhaliflerine silahı, TÜİK kayıtlarına geçirerek, gümrüklere kayıtlı, hem de BM’nin gözü önünde mi yapıyor ?

HÜRRİYET HİÇ Mİ SÜZMEZ, SÖZCÜ'NÜN İNANDIRICILIĞI KALIR MI?

Bu heyecanlı yazıyı Hürriyet hiç mi süzmez? Sözcü, mal bulmuş mağribi gibi, hem de kaynak belirtmeden böyle kullanırsa inandırıcılığı kalır mı?

Peki Yurt? Hiç süzmeden Sözcü’ye öykünerek, bir de Hürriyet’e çakarak ne yaman gazetecilik yaptığını mı gösterdi dünya aleme?

YAPMAYIN ARKADAŞLAR...

Yapmayın arkadaşlar; muhalif gazetecilik yapacağız diye kalitenin, sağduyunun canına okumayın. 

Dolmuşa binip, dolduruşa gelmeyin. Biraz kalite kaygısı, biraz sorumluluk lütfen. İnandırıcılık istiyorsanız tabii…

İmamoğlu'nun diploması tartışması! Kemal Alemdaroğlu detayı Selvi yazdı Mansur Yavaş'ın arkasında kimler var Fatih Portakal 'kulağıma geleni aynen söylüyorum' deyip açıkladı Melih Altınok: Affı kaldırın Ali Karahasanoğlu: Erdoğan yerine Kılıçdaroğlu olsa, o konuşmayı yapabilir miydi? Hilal Kaplan: Erdoğan, BM'de İsrail'i mahkum etti Salih Tuna: Ne yapmalı