Yılmaz Özdil'in kitabının saatler içinde tükenmesinin asıl nedeni ne? Oray Eğin açıkladı

Yılmaz Özdil'in kitabının saatler içinde tükenmesinin nedeninin toplumda var olan bir kesimin 'biz de varız' duruşu olduğunu söyleyen Oray Eğin "Laik mahallelerden bir buçuk milyon insan bu kitabı alarak bir davanın sözcülüğünü yapıyor." dedi.

Yılmaz Özdil'in tartışma yaratan Mustafa Kemal kitabı gündemdeki yerini koruyor. Birçok yazarın köşesine taşıdığı konuya bir yorum da Habertürk yazarı Oray Eğin'den geldi. Oray Eğin'e göre Yılmaz Özdil'in kitabının satılmasının nedeni Atatürk’ün hatırasının hala yaşadığının, Atatürkçülüğün dimdik ayakta olduğunu göstermek...

"Yılmaz Özdil sadece bir kitap yazdığını düşünüyordu, ama okuru onu parti başkanı sanıyor." diyen Eğin Özdil'in tepkilerden rahatsız ve öfkeli olduğunu söyledi. Eğin yazısına şu sözlerle son verdi:

Kitabın özel kağıdını, tasarımını, elle ciltlenen deri kapağını, özel yazı tipini bilemem; eminim iyidir, ama bu işin şu ana kadar yönetilme şekli pek şık durmadı.

BU KİTAP BİR POLİTİK DURUŞ

“Mustafa Kemal”in bu kadar çok satmasının sebebi kutuplaşmış toplumda sayıları azımsanmayacak bir kesimin “Biz de varız” diye gövde gösterisi. Cumhuriyet mitingine gitmek, tweet atmak gibi pasif bir eylem bu kitabın tirajı. Laik mahallelerden bir buçuk milyon insan bu kitabı alarak adeta bir davanın sözcülüğünü yapıyor.
Amaç kitap okumak değil, Atatürk’ün hatırasının hala yaşadığını, var olan ya da var olduğunu düşündükleri saldırılara karşı Atatürkçülüğün dimdik ayakta olduğunu göstermek. Özdil’in “Mustafa Kemal”den önce yayımladığı ve kapağında Atatürk resmi olan “Adam” kitabı da bu dalganın işaretini veriyordu; zaten İpek Çalışlar’dan İlber Ortaylı’ya bir Atatürk kitapları enflasyonu oluştu kısa sürede.
Kitap satın almak bir politik duruşa dönüşünce, bu politik duruşu nakde döndürmek de tehlikeli bir oyun halini aldı. Belki de tamamen iyi niyetli Yılmaz Özdil kendisini hiç tahmin etmediği bir kavganın ortasında buldu şimdi.
Bir, bizim ülkede fazla para kazanını pek sevmezler. İki, para için siyaset yapılmaz.
Yılmaz Özdil sadece bir kitap yazdığını düşünüyordu, ama okuru onu parti başkanı sanıyor. Ve bu mahallenin yanılsamasını da nankörlüğünü de en iyi o bilir. Bu sokaklarda Sezen Aksu artık albüm bile satamıyor.
1881 adet basılan, 2500 TL’ye satılan özel baskı “Mustafa Kemal”i Yılmaz Özdil’in yaptığı gibi Taschen’in servet değerindeki süs kitaplarıyla kıyaslamak da hata. Çünkü ne Helmut Newton ne Da Vinci kitabı birer politik duruş ya da davayı temsil etmiyor. “Mustafa Kemal” ise özel bir durum.
Bu durumu eleştirenler de sadece liberaller, ikinci cumhuriyetçiler, Atatürk karşıtları değil, aksine bu davayı sahiplenerek 25 TL’yi kitaba ayıranlar da homurdanmaya başlıyor. “Tarihin en aşağılık sosyal medya saldırısı” mı? Abartmayalım.
Aslında Yılmaz Özdil de bunu bilmiyor mu? Hepimizden daha farkında.
Belli ki tepkilerden çok rahatsız, çok da öfkeli. Arka arkaya açıklama yapmasından, kendisini okurlarına anlatma çabasından bir yerlerde bir “pazarlama” hatası yapıldığının, Atatürk’le “pazarlama”nın yan yana gelmeyeceğinin farkında. Kitabın geliriyle köylerde “Mustafa Kemal”in çocuklara özel baskısını bedavaya dağıtmaya harcayacağını söyleyerek eleştirileri hafifletiyor bir nebze. Ama o eleştirilere biraz da kulak vermeli, zira -keşke öyle olsaydı ama- tamamı “liboş saldırı” değil.
Kitabın özel kağıdını, tasarımını, elle ciltlenen deri kapağını, özel yazı tipini bilemem; eminim iyidir, ama bu işin şu ana kadar yönetilme şekli pek şık durmadı.