Yeni Şafak'ın derin yazarından bomba BDP iddiası!

Hükümetin nabzını yakından tutan isimler arasında gösterilen Abdülkadir Selvi, hükümetin BDP üzerinden yeni bir diyalog süreci başlattığını iddia etti.

GAZETECİLER.COM
Yeni Şafak yazarı ve Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi günün en çarpıcı kulisiyle dikkat çekti. Hükümetin nabzını yakından tutan isimler arasında gösterilen Selvi, Kürt sorununda yeni bir diyalog sürecinin başladığını iddia etti.

Selvi hayli net ve iddialı ifadelerle hükümetin Kürt sorununda Mart sonu Nisan başı itibariyle yeniden diyalog dönemine girdiğini yazarken muhattap olarak da Kürt siyasi hareketinin parlemanto ayağı olan BDP'yi gösterdi. Hangi BDP'li vekillerle görüşüldüğünü, hükümeti kimlerin temsil ettiğini de paylaşan Selvi "barış için yeni bir umut var" mesajı verdi.

Kış aylarına damgasını vuran askeri ve siyasi operasyonların "konjüktürel" olduğunu kaydeden Selvi, hükümetin beklentilere uygun şekilde doğru "zamanlama"yı beklediğini ve diyalog için düğmeye bastığını iddia ettiğini yazdı.

BEŞİR ATALAY'DAN İNCE MESAJLAR

Demokratik açılımın koordinatörü olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın sözlerinden ve bir süredir yürüyen arka kapı diplomasisinden çıkardığımız sonuca göre, bu süreç başladı.

Görüşme trafiği sürecin Mart sonu Nisan başı olarak başladığını gösteriyor. Güvenlik bürokrasisinin bir takvimi var. Kimi zaman doğrudan kimi zaman ABD ve Barzani üzerinden yürüyecek bu mekanizma.

GÜKTAN KIŞANAK'IN AÇIKLAMASIYLA SÜREÇ BAŞLADI

Benim burada aktarmaya çalıştığım siyasilerin yani hükümet kanadının görüşmeleri.

Başbakan Erdoğan, Oslo görüşmelerinin basına yansıdığı tarihte dahi, "siyasetle müzakere, terörle mücadele" diyerek duruşunu korudu. Başbakan'ın bu yaklaşımı diyalog süreci için kapıyı her zaman açık tuttu. Erdoğan bir yandan da BDP'yi siyasi muhatap olmaları konusunda teşvik etti. BDP yöneticileri uzun bir süre bu mesajı almadı. Muhatap olarak, Kandil'i ya da İmralı'yı gösterdiler. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Bu iktidar müzakereci olsun, BDP rolünü oynamaya, silahları susturmaya, bunun koşullarını yaratmaya hazırdır" sözünü Mart sonu itibariyle söyledi.

DİYALOGATA OLAN AKP VE BDP HEYETLERİNDE KİMLER VAR?

Yoğunluklu olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yürütüyor görüşmeleri. Ancak BDP'liler Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ile de görüşüyorlar. Beşir Atalay ile Sadullah Ergin'in bu konuda doğru adres olduğu tartışmasız bir durum.

Kürt sorununun çözümünün güvenlikçi politikalardan geçmediğini çok iyi bilen iki isim. Yalçın Akdoğan ise hem sosyal bilimci kimliği hem de yazılarına ve değerlendirmelerine hakim olan itidalli tavrı, kendisini doğru bir muhatap haline getirdi. Ayrıca milletvekili olarak Başbakanın danışmanlığını sürdürmesi de, ağırlığının artıran bir başka neden oldu.

HÜKÜMET DEMİRTAŞ'IN TEMSİL GÜCÜNÜ ÖNEMSİYOR

BDP'de eski süreçlere göre bazı farklılıklar var. Eşbaşkan Selahattin Demirtaş bu kez devrede. Demirtaş'ın temsil kabiliyeti önemseniyor. Ayrıca Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder de diyalog kurulan isimler. Emine Ayna'nın Kandil'deki etkisi, Leyla Zana'nın ise kitleler üzerindeki etkisi ve "akil" isimlerden biri olması nedeniyle, diyalog sürecinde yer alması önemseniyor. Ama henüz o isimler bu halkaya girmiş durumda değil. BDP'nin Avrupa kanadı da diyalog kurulan ikinci adres. Zübeyir Aydar, çözüm sürecinin başından beri görüşülen bir isimdi. Oslo masasında da MİT yöneticilerinin ikili temaslarında da ulaştığı isimlerden birisiydi. Ancak siyasilerin Avrupa'daki temaslarında Hatice Çoban ismi ön plana çıkıyor. Çoban, BDP'nin Brüksel temsilciliğini yürütüyor.

BDP'NİN KENDİSİNİ MUHATTAP KONUMUNA TAŞIMASI GEREK

İRA sorunu kendisini muhatap haline getiren Sinn Fein üzerinden çözüldü. İmralı ve Kandil kapısı kapalı olduğu sürece BDP'nin kendisini muhatap konumuna yükseltmesi gerekiyor.

Diyalog süreci yeniden canlandı. Yeni hayal kırıklıkları yaşamamak için, sürece sahip çıkmamız ve güçlendirmemiz gerekiyor.

Konuşmak, şehit cenazelerinin başında ağıt yakmaktan daha yararlıdır diye düşünüyorum.

Yazının tamamı için