Yeni Şafak yazarından dizilerin kürtaj karnesi

Her fırsatta yerli dizileri küçümseyenler, kendi izlemediği diziyi izleyeni üçüncü dünya vatandaşı ilan edenler; dizileri referans noktası almakta sakınca görmüyor.

GAZETECİLER.COM - Son günlerde sürekli gündemde olan kürtaj konusunda ilginç bir yazı ile katkı sağlayan Yeni Şafak yazarı Sema Karabıyık dizilerdeki kürtaj sahnelerinin dökümünü yaptı.

İşte o yazıdan çok çarpıcı bir bölüm:

"Her fırsatta yerli dizileri küçümseyenler, kendi izlemediği diziyi izleyeni üçüncü dünya vatandaşı ilan edenler; dizileri referans noktası almakta sakınca görmüyor. En çok onlar dizilere dipnot düşüyor.

Dizilerde kürtaj yoktu, uzun zamandır hükümetin görüşünü onaylıyordu diyerek zorlama bir yorumla dizi kürtaj denkleminden muhafazakarlaşma sonucu çıkartılıyor. Dizilerde gayri meşru ilişkilerde kürtaj yok ama evliliklerde var!

Aşk- Memnu'da iki defa gündeme geldi kürtaj. Bihter kocasına haber vermeden hamileliğini sonlandırmak istedi, fakat Adnan tesadüf eseri öğrendi, Bihter'i bebeğini öldürmekle suçladı. İkinci bebeğine hamile olan Peyker, kürtajı reddedince annesi tarafından peş peşe çocuk doğurduğu için köylü gibi olmakla itham edildi.

Yaprak Dökümü'nün siyah karakteri Ferhunde gözyaşları içinde yaptırmıştı kürtajı. Sadakatsiz kadın kontenjanındandı her iki kürtaj da. Kürtaj sahneleri Ferhunde'nin aslında yufka bir yüreği olduğunu, Bihter'in ise Behlül'e olan aşkının büyüklüğünü ispat etmek adına yazılmıştı.

Bakanın devlet bakar dediği tecavüz bebekleri ise kazaya kurban gitti dizilerde. Öyle Bir Geçer Zaman ki'de Cemile kürtaj yaptırmak için mahalleden bir kadına gitti. Evde yapılan müdahalede ölümden dönünce bebeği doğurmaya karar verdi. Yedek baba Balıkçı formülü çözüm olarak sunulmuştu ki, kartların tekrar dağıtılmasına zemin hazırlayacak kanlı sezon finalinde Ali Kaptan devreye girdi, Balıkçı'yı öldürdü. Zaman atlaması ile başlayan yeni sezonda uzunca bir süre ailede soğuk rüzgarlar estirdi Cemile'nin kucağındaki bebek. Carolin'in oğlu Mustafa olduğu, Cemile'nin yaşadığı olayların etkisiyle düşük yaptığı sonradan çıktı ortaya. Bir diğer tecavüz mağduru İffet kürtajdan vazgeçen düşük yapan karakter kervanına katıldı.

Kürtajın meşru olmadığı bir zaman diliminde geçen Hanımın Çiftliği'nde, Kemalden hamile kalan Halide gürültülü tartışmalara sebep veren bir sahne eşliğinde yaşamıştı düşük olayını.

Bir Çocuk Sevdim'in Mine'si 17 yaşında hamile kaldı, birkaç defa kürtaj masasından kaçtı, babası gözetiminde uçurumdan atladı, ama hiçbir şey olmadı kararlılıkla doğurdu çocuğunu. Devreye giren yedek baba gençlik aşkının geçici olduğunu ilan etti. Mine'nin çocuğunun dedesinden hamile kalan kıskanç abla Emine, ille de doğuracağını söylerken bir anda uçurumdan atılan bir arabanın içinde buldu kendini. Cinayet teşebbüsü yarım kaldı, bebek öldü Emine kurtuldu.

Dizilerde muhafazakarlık tartışmalarına sebep olan kürtaj vakaları evlilik dışı; sadece evlilik dışı da değil karmaşık/çapraşık ilişkilerin ürünü. Evlilik dışı hamilelik, kürtajın reddi, yedek baba formülü eşliğinde parçalanmış bir muhafazakarlık ekranda seyredilen.

En güçlü kitle iletişim aracı TV'nin en kıymetli saatinde yayınlanan diziler; toplumun bazen doğrudan bazen dolaylı ve karmaşık bir yansıması. Her dizide yaratıcı ekibin bilgi ve deneyimleri kadar seyretmek isteyen geniş halk kitlelerinin istek ve temayülleri de giriyor devreye.