Yeni kuşak türbanlı gazeteciler ne düşünüyor?

Son yıllarda muhafazakâr cenahta yaşanmakta olan büyük değişim, belki de en çarpıcı bir biçimde bu cenahın genç kadın gazetecilerinde kendini ortaya koyuyor

GAZETECİLER.COM - Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği "Medya'da Kadın Algısı-İstismar ve İstihdam" konulu çalıştay nedeniyle iki gündür Bolu'da bulunan Bugün yazarı Gülay Göktürk, kimisi muhafazakâr kimisi feminist; kimisi örtülü kimisi örtüsüz, kadın-erkek gazeteciler, gazete ve TV yöneticileri; bilim insanlarının kafa kafaya verip "Medya'da kadın algısı" gibi dikenli bir konuyu tartıştığı çalışyayı köşesine taşıdı.

"Medya yaptığı haberlerle, kullandığı kadın modelleriyle okurlara ya da izleyicilere nasıl bir rol modeli dayatıyor? Kadın medyada nasıl yer alıyor, nasıl ve ne kadar temsil ediliyor? Nasıl temsil edilmeli? Medyada kadın bedeninin istismarı nasıl son bulabilir? Sebep, medyada üst yönetimin erkeklerde olması mı? Kadınlar medyada yönetim kademelerine nasıl gelebilir? Gelirse medyadaki kadın algısını değiştirebilir mi?

Tartışmaların bu temalar etrafında döndüğünü göz önüne alırsanız, neden "dikenli" bir konu dediğimi de anlarsınız. Zira, hepimizi bildiği gibi, kadına ve aileye bakış, Türkiye'de hakim iki yaşam tarzı arasındaki en gerilimli konudur.

Göktürk'e göre "son yıllarda muhafazakâr cenahta yaşanmakta olan büyük değişim, belki de en çarpıcı bir biçimde bu cenahın genç kadın gazetecilerinde kendini ortaya koyuyor."

"Şu anda muhafazakâr medyada muhabir, editör, yapımcı olarak çalışan, köşe yazısı yazan, söyleşi yapan yeni bir kadın kuşağı var ki, bunlar içinde yetiştikleri geleneksel kültürün kadın ve aileye ilişkin değerlerine sorgulayıcı bir gözle bakıyor, eleştiriyor ve bu değerleri dönüştürmeye çalışıyorlar. Örneğin, aile içindeki geleneksel rol bölüşümüne karşı çıkıyor; dindar erkeklerde gördükleri çifte standartları, iki yüzlülükleri eleştiriyor; hem geleneği hem de dini yeniden yorumlayarak kadın erkek arasında daha adil ve daha eşitlikçi ilişkiler talep ediyorlar. Ama bütün bunları yaparken, kendilerini feministlerden ayırmaya, feminist jargondan uzak durmaya da özel dikkat sarf ediyorlar."

Gülay Göktürk'ün yazısının tamamını okuyabilirsiniz.