Yeni internet yasası neler getiriyor?

Meclis'te kabul edilen internet yasası, Habertürk'te Televizyon Gazetesi'nde masaya yatırıldı.

Meclis'ten kabul edilerek Köşk'e gönderilen yeni internet yasası Habertürk'te tartışıldı. İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, yeni düzenlemede iki başlığı ön plana çıktığını söyledi. Kişilik haklarıyla ilgili olarak mahkeme kararının gerekliliğine dikkat çeken Özışık, özel hayatın gizliliğinde TİB'in devreye girdiğini; ancak müdahaleyi birliğin yaptığını söyledi.

Veyis Ateş'in hazırlayıp sunduğu Televizyon Gazetesi, yeni internet yasasını bir kez daha gündeme taşıdı. İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün'ün katıldığı programda, Veyis Ateş her üç konuğuna da yeni yasayla getirilen düzenlemeleri sordu.

İNTERNET GAZETECİLİĞİNE ETKİLERİ

Yeni yasal düzenlemeye ilişkin bazı endişelerin bulunmasına rağmen kişililik haklarının haklarının hiç konuşulmadığını söyleyen Özışık, yasayla bu konuda olumlu yönde önemli değişikliklere gidildiğini anlattı. Özışık şunları söyledi:

"İki başlıkta çıkarıldı bu yasa. Birisi kişilik haklarıyla ilgili. Mesala kişilik haklarıyla ilgili bölümde, mağdur olan kişi doğrudan mahkemeye başvuruyor ve kararı aldıktan sonra içeriğin engellenmesini sağlayabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus erişimin engellenmediğidir. Yani ortada siteye ulaşım değil sadece ilgili içeriğe ilişkin bir engelleme söz konusudur.



"MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR"

Özel hayatın gizliliğiyle ilgili getirilen düzenleme ise tamamen hızlı hareket edilmesiyle ligilidir. Burada özel hayatın gizliliğiyle ilgili tedbir alınmaya çalışılıyor. Örneğin bugüne kadar özel hayatın gizliliğini ihlal eden kasetler yayınlandı, bunların çoğu da yurtdışındaki sitelere yüklendi. Türkiye'de herhangi bir kişi özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini düşündüğünde nereye başvuruyor? Bu siteler yurtdışında. Hızlı biçimde yayıldığı düşünüldüğünde bunun için bir önlem alınması gerekiyordu. Böyle durumda artık kişi TİB'e başvuruyor ve mahkeme kararını getirene kadar benim mağduriyetimi giderin diyor. Eğer haklı görülürse bu yayın mahkemeden karar getirilene kadar, 4 saat süre için engelleniyor. Mahkeme haklı görürse, engelleme kararı devam ediyor aksi durumda ise birlik 48 saat içinde bu yayını ortadan kaldırıyor"

KİŞİSEL VERİLER GÜVENDE Mİ?

Dernek olarak yasal düzenlemenin bir bölümünü onayladıklarını; ancak özellikle kişisel verilerin korunması hususunun gözardı edildiğini savunan Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, yeni düzenlemenin internet özgürlüğüne darbe vurduğunu iddia etti. İnternet kullanıcılarının her adımının TİB tarafından bir şekilde mercek altına alınabileceğini söyleyen Ergün, yeni yasal düzenlemede bu verilerin korunması hususunun yer almadığını, bunun da yeni bazı sorunları beraberinde getirebileceğini ifade etti.