Yazılı basın mı ölecek, basılı medya mı?

Alem basılı medyanın geleceğini tartışırken bizim yıllarca gazeteciliğin geleceği tartışmasına hapsolmamız da "newsprint"in karşılığı olarak "yazılı basın" yanlış çevirisini kullanmamızdan başka bir şey değil.

GAZETECİLER.COM - Akşam yazarı Yurtsan Atakan, bugün köşesinde ilginç bir yazıya yer verdi. "Gazetelerin Türkiye'de 26 yılı mı kaldı?" sorusuna yanıt arayan Atakan, "Vatan Gazetesi, fütürist Ross Dawson'ın yazılı basının neslinin Türkiye'de 2036 yılında tükeneceği iddiasına yer vermiş. Kaynağını araştırıp buldum. İddia Dawson'ın ekim sonunda New York'ta Küresel Medya'nın Geleceği konferansında yaptığı açılış konuşmasından alıntı." diyor ve şöyle devam ediyor:

"Tahmin ettiğim gibi "yazılı basın" yanlış bir çeviriden ibaret. Dawson "yazılı basın"dan değil, "basılı medya"dan (newsprint) bahsediyor konuşmasında.

Kavramların çevirisi yanlış yapılıp, yazarlarca da özensiz bir şekilde yanlış haliyle kullanıldığında, içinden çıkılmaz tartışmalara gömülüp duruyoruz.

(...) Alem basılı medyanın geleceğini tartışırken bizim yıllarca gazeteciliğin geleceği tartışmasına hapsolmamız da "newsprint"in karşılığı olarak "yazılı basın" yanlış çevirisini kullanmamızdan başka bir şey değil. Ne yazı ölecek çünkü ne gazetecilik. Batının tartıştığı, basılı medyanın ölümünün ne zaman olacağı..."

Yurtsan Atakan
'ın yazısının tamamını gazetesindeki köşesinden okuyabilirsiniz.