Yayın yasağına bir tepki de Şamil Tayyar'dan!

Askeri Savcılık gizlilik kararı aldı. Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar bu karar karşı çıktı: "Yayın yasağı Anayasa'ya aykırıdır"

"İster Ergenekon, ister Deniz Feneri, ister andıç, hangi dava konusu olursa olsun, ‘gizlilik’ kararı alınmamalıdır. Böyle bir karar, ‘sansür’ niteliği taşır, basın özgürlüğünü yaralar" bu sözler Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar'a ait...  "Yayın yasağı Anyasaya aykırıdır" diyen Tayyar'a göre medya yine sınav veriyor...

(...) Şimdi medya yine sınavda. Andıçla ilgili yürütülen soruşturmada askeri savcılık, ‘gizlilik’ kararı aldı. Eğer Deniz Feneri davasındaki Hürriyet gibi düşünecek olsaydık, ‘bu andıç örtbas edilmek isteniyor’ derdik.

Ama demiyoruz.

Diyeceğimiz şudur: İster Ergenekon, ister Deniz Feneri, ister andıç, hangi dava konusu olursa olsun, ‘gizlilik’ kararı alınmamalıdır. Böyle bir karar, ‘sansür’ niteliği taşır, basın özgürlüğünü yaralar.

Daha önce bir yazımda yer vermiştim, laf açılınca tekrarlamak farz oldu. 25-26 Ocak 2008 tarihli Takvim gazetesinde Ergenekon soruşturmasına dair iki haberle ilgili soruşturma sonucunda takipsizlik veren Savcı Nurten Altınok, medyaya hukuk dersi vermişti.

Dedi ki; ‘CMK 157. maddeye göre, kanunun başka hüküm koyduğu haller saklı kalmak üzere ve savunma hakkına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.’

Ama...

Savcının itirazı var: ‘İfade özgürlüğü ve halkın gerçekleri öğrenme hakkı demokratik toplumun omurgası, ‘olmazsa olmaz’ koşuludur.’

Bir de örnek olarak AİHM kararını gösterdi. Soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği için mahkum olan gazeteciye verilen cezayı bozan AİHM, mahkumiyet kararını ‘ifade özgürlüğünün ihlali’ olarak değerlendirip, kamunun ilgisi olan bir olayda bilgilendirme hakkına müdahalenin demokratik toplumda olamayacağını belirtmiş.

Savcı, aynı şekilde Basın Kanunu’nun 3. maddesine göre, basın özgürlüğünün kullanılmasına kamu makamlarının müdahale hakkının bulunmadığını belirtiyor. O nedenle, mahkemelerin yayın yasağı kararı alamayacağını savunuyor.

Sonuna kadar haklıdır. Yayın yasağı, Anayasaya aykırıdır. Umut ediyorum, bir yerel mahkeme, yasağa kaynaklık eden CMK 157. maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gider.

Olmazsa, hükümet ne güne duruyor?