Vatan, Taraf'ın manşetini nasıl tartıştı?

Güngör Mengi, Vatan'ın dünkü haber toplantısında neler konuşulduğunu, Taraf'ın haberini konuşulurken önerilen manşeti yazdı.

Güngör Mengi, Vatan'ın dünkü haber toplantısında neler konuşulduğunu, Taraf'ın haberini konuşulurken önerilen manşeti yazdı.

Akla zarar senaryolar

Haber toplantısında Taraf’ın haberini konuşurken bir arkadaş şöyle bir manşet önerdi:

“Doğruysa da vahim iftiraysa da!..”

Hemen sonra fark ettik ki bu manşeti daha önce başka bir haber için kullanmışız.

Acı acı güldük. Türkiye’nin son zamanlarda vahamet derecesi yüksek ne kadar çok olay yaşadığını düşünerek üzüldük.

Taraf’ın birinci sayfası “Fatih Camii bombalanacaktı” ve “Kendi jetimizi düşürecektik” başlıklarının ağırlık taşıdığı “Balyoz” adlı bir darbe planının varlığı iddiasını bağırıyordu.

İç sayfada ise bu hazırlığın “Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo” bağlamında plan seminerine sunulmuş olduğu belirtilmişti.

Gazete 1. Ordu’nun 4-6 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen plan seminerinin, bu senaryo tartışıldığı için “darbe provası” şeklinde cereyan ettiği yorumunu yapıyor. Bu değerlendirmeye hak verilebilir mi?

Cumhuriyeti korumak

Dönemin 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan dün yaptığı açıklamada, iç ve dış tehditlerin ve alınan tedbirlerin gözden geçirildiği harp oyunu plan tatbikatı ve seminerlerin “doğal bir uygulama” olduğunu anlattı.

Taraf’ın haberinde bahsi geçen dehşet verici tasavvurların planda yer aldığı iddiasını dolaylı olarak kabul eden bir ifade de kullandı:

“İç tehdide karşı Cumhuriyet’i koruma görevi kapsamında TSK’nın planları vardır.. İç tehdit irticai tehdidi de kapsar. Bu kapsamda emniyet ve asayiş planları seminerlerde elbette ele alınmıştır.”

Bu açıklama gelmeden önce medya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in yorumunu öğrenmek için çaba harcadı.

Deneyimli bir siyasetçi olduğu için Çiçek, böyle durumlarda sazan balığı gibi haberin üstüne atlayan meslektaşlarından farklı davrandı.

Beyin fırtınası çıkınca

Bilgi kirliliğinin varlığını hatırlattı, ilgili kurumun yapacağı açıklamayı bekleyecek kadar olsun sabır önerdi.

Sabır önerisinin mantığı vardır.

Sayısını unuttuğumuz darbe planları gerçek bile olsa tümü kâğıt üstünde kalmıştır.

İlişkili oldukları iddia edilen komutanlar emekli olmuşlardır.

“Güç elimdeyken yapmadığım şeyi emekli iken yapmayı düşünecek kadar şaşkın mıyım?” diye özetlenecek savunmalarına kim itiraz edebilir?

Seminer ve harp oyunları, birliklerin tehditlere karşı yeterliliğini denetleyen rutin faaliyetler, tamam..

Bu toplantılarda, beyin fırtınalarının yaratıcılığından da yararlanılır, bu da doğru.

Ama sormaz mısınız; beyniniz fırtınaya tutulunca aklınıza senaryo bile olsa cami bombalamak ve kendi uçağımızı düşürmek gibi akla zarar fikirler nasıl gelebiliyor?

Hükümet darbesi böyle bir toplantıda nasıl gündeme geliyor?

Evham ve güvensizlik bütün kurumları hasta etti. Toplum her türlü kışkırtmaya savunmasız hale geldi. Hepimizin kendini düzeltmeye ihtiyacı var!

Güngör Mengi - Vatan