Usta gazeteciden Doğan'a Radikal sitemi

Haluk Şahin, medyadaki yozlaşmayı konu alan kitabını TV 8 ekranlarında Haber Aktif'te, Faruk Mercan'la tartıştı...

GAZETECİLER.COM
Gökmen Karadağ'ın modere ettiği Haber Aktif'te bu kez medya konuşuldu. Usta gazeteci Haluk Şahin'in medyadaki yozlaşmayı konu alan kitabının tartışıldığı programda Türk medyasının yakın geçmişi ve bugünü masaya yatırıldı.

TÜRK MEDYASI ESKİDEN ÇÜRÜYORDU ARTIK CAN CEKİŞİYOR

Şahin medyadaki çürümenin başlangıcında 1980'lerin başlarına kadar gidilebileceğini söylerken 1990'lı yıllarda ise medyada patronun çıkarlarını kollayan bir akım yaşandığını belirtti. Bugünün medyasında ise iktidarın etrafında bir konuşlanma yaşandığını söyleyen Şahin, bu konuşlanmanın dışında kalan medyanın yaşadığı zorlukları anlattı. Tutuklu gazeteciler ve patronlara yöneltilen mali tehtidlerden söz eden Şahin, gazeteciliğin 90'larda yaşadığı çürümeden artık can çekişme aşamasına geçtiğini söyledi.

"CAN CEKİŞEN MEDYA DENİLİRKEN AKP'Lİ MEDYA KASTEDİLİYOR"

Programın diğer konuğu gazeteci Faruk Mercan ise Haluk Şahin'in kitabında bugünkü muhafazakar gazetelere yönelttiği eleştirilere itiraz etti. Şahin'in kitabında 90'lı yılların medyasına gereken önemi vermediğini kaydeden Mercan bugünkü medyanın daha özgür ve bağımsız olduğunu savundu. 28 Şubat sürecini ve andıç olayını hatırlatan Mercan kitapaki AKP'yi hedef alan analizlere itiraz etti. AKP'nin medyayı dizayn ettiği yönündeki iddiayı rededen Mercan 'kitapta can çekişen medya denirken AKP'li medya denilmek isteniyor' dedi.

RADİKAL'DEN NEDEN GÖNDERİLDİM?

Haluk Şahin, Faruk Mercan'ın itiraz ettiği 'AKP'nin medyayı dizayn planı' için kendi yaşadığı süreci örnek olarak gösterdi. Doğan Grubu bünyesindeki Radikal gazetesinden neden gönderildiğini sorgulayan Şahin, "Konu Eyüp Can falan değil. Aydın Doğan ben Radikal'den gönderildikten sonra beni arayıp sen şöyle iyisin böyle iyisin' diyor ama gazetelerin birinde köşe açmıyor. Neden çünkü benim köşe yazmamam gerekiyor. Ama Hasan Celal Güzel'in yazması gerekiyor. Tasfiye bunu gerektiriyor" dedi. Bütün süreci iktirarın dayattığını söyleyen Şahin, medyayı dizayn planlarının sonuç aldığını savundu.

İŞTE O ANLAR:


Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor