Uğur Gürses günün köşe yazarı...

Siyasetten tamamen uzak, vicdanlı bir iktisatçının görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Uğur Gürses günün yazarı seçilmeyi hak ediyor.

ALMANYA Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in durumun “ciddi bir kriz” olduğunu resmiyete döken açıklaması henüz gelmeden, Ankara’da diplomatik nabzı iyi tutan bir arkadaşım “Ekonomik adımlar gelecek gibi” dediğinde; “hiçbir ülke o kulvara çekmek istemez” diye yanıtlamıştım. Ancak Almanlar epey kararlı görünüyor. Bu konuda neredeyse tüm partilerin, “sert bir politika izlenmesi” konusunda siyasi bir birlik ve mutabakat içinde olmaları, daha da fazlasına; bunun tüm Avrupa Birliği politikası haline dönüşmesi olasılığı var.
*
Az önce okuduklarınızı Uğur Gürses'in bugünkü Hürriyet'te "Almanya ile krizin potansiyeli riskleri" başlığı altında yayımlanan yazısından alıntıladım.
*
Gürses yazısının bu kısmında kişisel bir analiz yapıyor...
Ama aynı yazıda verdiği bazı haberler de var...
Bakın neler var mesela:
*
Almanya, Türkiye ile kabaca 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip. 2005’ten bu yana Türkiye’de yapılan doğrudan yatırım miktarı ise 8.7 milyar dolar. En yüksek döneminde 5.5 milyon turist gönderen bir ülke.
*
Gürses bu durum tespitini yaptıktan sonra da şunları hatırlatıyor:
*
Ne Almanya’dan ne de Türkiye’den tek taraflı ya da karşılıklı olarak “karşı taraftan mal almama” çağrısı ya da önlemi geleceğini sanmıyorum. Hiçbir taraf karşı tarafa zarar vereyim derken sonuçta kendisine zarar verecek adım atmak istemez. Bu yüzden, ihracat ve ithalatta mevcut koşullarda pek değişiklik beklenmemeli. Almanya’dan yıllık 19.4 milyar Euro’luk ithalat yaparken, 12.7 milyar Euro’luk ihracat yapıyoruz. İthalatımızın kabaca yüzde 45’i makine ve araçlardan oluşuyor.
Asıl hikaye “yan yollarda”; nakit finansal imkanlarda. Doğrudan değil, ama Almanya’nın güçlü olduğu Türkiye’nin de görece zayıf olduğu alanlarda risk var. “Yan yollar” da; açık bir yasaklama yapmadan, Türkiye’ye gidenlere ve  iş yapanlara, kredi imkanı sağlayan özel kesime “telkinde bulunmak” olabilir.
*
Ve Gürses yazısını şöyle bağlıyor:
*
Alman bankalarının Türkiye’ye ilişkin taşıdıkları finansal risk toplamı 2013 ortasında kabaca 20 milyar dolar iken, bu yıl ilk çeyrek sonunda 12.7 milyar dolara gerilemiş. Yani yüzde 35 düşüşle, kabaca 6.9 milyar dolar azaltılmış. Bu devam ettirilebilir. Bu da orta vadede dış ticarette daraltıcı etki yaratabilir.
*
Ne dersiniz?..
Böylesine önemli bir yazı salt "Uğur Gürses yazdı" diye dikkate alınmayacak mı?..
*
Bana göre siyasetten tamamen uzak, vicdanlı bir iktisatçının görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Uğur Gürses günün yazarı seçilmeyi hak ediyor.