Türkiye Halep'te yalnız ve zor durumda kalacak!

Suriye'deki iç savaşı ve Kürt bölgesindeki sıcak gelişmeleri yorumlayan Soli Özel, hükümetin Halep politikasını ve Barzani beklentilerini eleştirdi...

GAZETECİLER.COM
Gazete Habertürk yazarı Soli Özel, Suriye'deki iç savaşı ve Kürt bölgesindeki sıcak gelişmeleri Ece Üner'in modere ettiği Akşam Raporu'nda değerlendirdi. Hükümetin Halep politikasını ve Barzani'den beklentilerini eleştiren Soli Özel, Şemdinli'deki çatışmaların ortaya koyduğu PKK resmini de değerlendirdi.

HÜKÜMET HALEP POLİTİKASINDA ZOR VE YALNIZ BİR DURUMDA KALACAK

"Kofi Annan'ın istifasının Suriye'de sona doğru gidildiğinin bir işareti olduğunu kaydeden Soli Özel "Annan da ortadan çekildikten sonra ortada uluslararası bir çerçeve kalmıyor, rejimin asılabileceği bir ip de kalmıyor" dedi. Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşta üstlendiği misyonu yorumlayan Özel, hükümetin Halep konusundaki çıkışlarını eleştirdi. Hükümetin "tahammül etmeyeceğiz" türündeki söylemlerinin bir anlam ifade etmediğini vurgulayan Özel Türkiye'nin Halep konusunda zor ve yalnız kalacağını söyledi. " Bu kadar yüksek perdeden şuna izin vermem buna izin vermem, dünyanın vicdanı yok bir tek ben vicdanlıyım dersen dünya da sana der ki buyur sen önle, koca bir ordun var..." diyen Soli Özel, Rusya ve Çin'in pozisyon değiştirme ihtimalinin olmadığını söyledi. Türkiye'nin bu söylem nedeniyle kendisini köşe sıkıştırdığını savunan Özel, Halep politikasının hükümete kaybettireceğini belirtti."

BARZANİ'DEN YAPAMAYACAĞI ŞEYLER İSTEMENİN BİR ANLAMI YOK

"Barzani'den yapamayacağı şeyleri istemenin bir anlamı yok. PKK Kandil'de konuşlanmış durumda ama Barzani de Kürtler arası bir çatışmaya girmeyeceğini defalarca söyledi. Belli ki siz de sınırlarınıza hakim değilsiniz. Şu nedenle ya da bu nedenle... Şemdinli'de belli ki çok sert ve göğüs göğüse bir savaş oluyor. Ciddi bir iş oluyor. Bu sizin işiniz, bundan dolayı Barzani'yi suçlayamazsınız."

NİSANDA BİTECEK DENİLEN PKK ŞEMDİNLİ'DE NASIL BU KADAR DİRENEBİLİYOR?

"PYD konusunda da Barzani'nin yapabilecekleri sınırlıdır. PYD Barzani'den talimat da almıyor sonuçta. PKK'ya yakınlığı söyleniyor ama bunlar Suriyeli ve konuyu iyi bilen Veysel Ayhan'ın söylediklerine baktığınız zaman PYD'nin Suriyeli Kürtlerin kurduğu bir organizma olduğu anlaşılıyor. Dolasıyla Barzani'ye yapamayacağı şeyleri yapmadığı için kızmanın ya da yapamayacağı şeyleri istemenin bir anlamı yok. Beni şaşırtan şey ise Nisan ayında mayıs ayında bitecek denilen PKK'nın Şemdinli'de Türk ordusunun bütün gücüyle kendisine saldırmasına rağmen orduya karşı direnme gücünü gösterebilmesi. O zaman istihbarat da bir yanlışlık var mı diye düşünmek gerekiyor."