Türkeş Kürt sorunu için ne diyordu?

"Ruzi de Türkeş de Türkiye’ye karşı kullanacaklarından emindi. Baskı ve inkarın çözüm olmayacağını biliyorlardı."

GAZETECİLER.COM - Bir dönem MHP'nin gazetesi Hergün'ün başyazarlığını da yapan eski istihbaratçı Enver Altaylı,  son kitabıyla gündeme gelmeye devam ediyor.

Kendisine derin saygı ve sevgi beslediği eski Nazi, CIA Ajanı ve Özbek Türkü Ruzi Nazar'ın hayat hikayesini anlattığı kitabı bugün Vatan gazetesinden Ruşen Çakır'ın köşesindeydi.

Gladyo, Kontrgerilla gibi tartışmaların bir dönem merkezinde yer alan MHP ve Alparslan Türkeş ile ilişi içindeki Ruzi Nazar'ın yaşam öyküsünü merakla okuduğunu ama beklediğini bulamadığını yazan Çakır, kitaptan çok ilginç bir ayrıntıyı köşesine taşıdı.

İşte CIA Ajanı Ruzi Nazar ile 27 Mayıs askeri darbesi ile yönetime el koyan subaylardan biri olan Alparslan Türkeş'in Kürt sorunu ile ilgili sohbetlerinden bir bölüm:
 
Kürt sorununa bakış

 (...) Altaylı şöyle yazıyor: “Ruzi, Kürt meselesini başbakanlık müsteşarı olduğu dönemde ve Hindistan sürgününden döndükten sonra (Alparslan) Türkeş’le konuştu.

Her ikisi de, var olan bir şeyin inkar edilerek yok edilemeyeceği konusunda mutabıktı; Kürt meselesi çözülmediği takdirde, Türkiye üzerinde hesabı olan ülkelerin bu konuyu Türkiye’ye karşı kullanacaklarından emindi. Baskı ve inkarın çözüm olmayacağını biliyorlardı.

Ruzi sadece arkadaşı Türkeş’le değil, görüştüğü Türk istihbaratçılara da bu konuda dikkatli bir şekilde uyarılarda bulundu. Ancak aldığı cevap umut verici değildi.

Ruzi’ye
‘Türkiye’de Kürt yok ki problem olsun. Onlar dağ Türkleridir’ diyorlardı. Ruzi, Sovyet realitesini, Sovyetler Birliği’ndeki milliyetler meselesini iyi bilen biriydi. Milliyetler meselesi nasıl ki Sovyetler Birliği’nin en önemli meselelerinden biriyse Kürt meselesi de Türkiye Cumhuriyeti devletinin en önemli meselelerinden biriydi.”

Fazla söze gerek yok!
Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın