Türk dizileri Avrupa'da şansını deniyor

Türk dizileri MIP TV Fuarı'nda büyük ilgi gördü. İşte ilgi gören ve satılan diziler. Sina Koloğlu yazdı.

Türk dizileri MIP TV Fuarı'nda büyük ilgi gördü. İşte ilgi gören ve satılan diziler. Sina Koloğlu yazdı.

Cannes'da her yıl önemli bir televizyon olayı yaşanır: MIP TV Fuarı. Yıllardır bizimkiler gider. Ama ne için? TV dizisi, filmi ya da yarışma formatı almak için. İlk kez bu yıl biz satıcı durumuna geldik. Bu fuarda Türk dizilerine büyük ilgi vardı. Enteresan gelişmeler oldu. Üç firma dizilerimizi pazarladı. TRT de stand açtı kendi ürünleri için.

DİZİ YILDIZLARININ FİLMLERİ DE VAR
Bu şirketlerden biri de ITV İnter Medya. Bu şirketin kurucularından Can Okan ile konuştum. Dizi olayına bir başka açıdan bakmak gereği ortaya çıktı. Çünkü kendi içimizde biz ne kadar kızsak, bir de olayın yurtdışı cephesi var. Türk dizileri 'Gümüş' ile bir milat yakaladı. Nitekim ITV de, işte dizilerimizde ünlenen oyuncuların filmlerini pazarlama yoluna girdi önce. Mesela Halit Ergenç'in oynadığı 'Acı Aşk', mesala Bergüzer Korel'in oynadğı 'Aşk Geliyorum Demez'. Yine Kıvanç Tatlıtuğ'un oynadğı 'Amerikalılar Karadeniz'de' filmi.

HANGİ YENİ DİZİLER VİTRİNDE?
MIP fuarında ITV'nin yanı sıra Calinos Yapım da vardı. Kanal D'nin dizilerini bu firma pazarlıyor. ITV'nin portföyünde 20 dizi var. Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine film satan şirkete yapılan "Dizilerimizi de pazarlayın" teklifi bu fuarda somutlaşmış oldu. 'Binbir Gece', 'Bizim Evin Halleri' , 'Bez Bebek', 'Yağmur Zamanı', 'Sessiz Fırtına', 'Kırık Kanatlar', 'Hırsız Polis', 'Unutma Beni', 'Aşkım Aşkım', 'Deniz Yıldızı' , 'Emret Komutanım'... Çağan Irmak'ın 'Kabuslar Evi' de bu listenin içinde. Orta ve Doğu Avrupa'nın yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya oradan Malezya ve Endonezya gibi geniş yelpazede artık bizim dizilerimiz izleniyor.

İspanya, 'Latin' dizilerine daha meyilli. Burada belki şansımız yok. Ama diğer ülkelerde durum farklı. Bir yerde bir zamanlar bizde yaşanan 'Brezilya  dizileri' furyası şimdi 'Türk dizileri'ne doğru kayıyor. Yapım kalitesi bunda önemli rol oynuyor. Gerçekten bizim dizilerin çekim kalitesi hani nasıl desem Latin dizilerine bin basar.

'CANIM AİLEM' DE SATILIYOR
Uğur Yücel ve Şebnem Bozoklu'nun 'Canım Ailem' dizisi de yabancı pazarında. Broşürleri hazırlandı. Satışı eylül ayında. Bu fuardan dizi alan ülke televizyonları bu yapımları haftada dört gün gösteriyor . Bu nedenle biten diziler tercih ediliyor. 'Canım Ailem' devam ediyor. Onun için anlaşma önümüzdeki eylül ayına yapıldı. Benim yorumum; zaten bu dizi de o zaman dilimi içinde bitmiş olur.

EVLİLİK YARIŞMASI İLGİ GÖRÜYOR
Bu konuda üstümüze yok. Kızıyoruz ediyoruz da, ama işte formatı bulduk. Fuarda bizim 'evlilik' programları da ilgi görmüş.

HBO'DA TÜRK FİLMLERİ
En önemli Amerikan paralı kanal grubu HBO. Bu grubun Avrupa ve Orta Avrupa'ya yayın yapan paralı kanalı, Türk filmleri ile ilgileniyor. Filmlerin bu kanala satılma durumu var. Bu ne anlama geliyor? Ücretsiz kanallara satış imkanı. Yani Avrupa kanallarına bundan böyle Türk filmleri için bir kapı açılmış oluyor.

Sina Koloğlu-Milliyet