Tuna Kiremitçi'den Ekşi Sözlük savunması

Ekşi Sözlük'ü “ekşimiş ruhların buluşma yeri” olarak tarif eden Fatih Altaylı'ya eski bir Sözlük yazarı olan Tuna Kiremitçi'den yanıt geldi...

Ekşi Sözlük'ü “ekşimiş ruhların buluşma yeri” olarak tarif eden Fatih Altaylı'ya eski bir Sözlük yazarı olan Tuna Kiremitçi'den yanıt geldi...

Sabık bir sözlük yazarından Fatih Altaylı’ya...

Fatih Altaylı, köşesinde bir Ekşi Sözlük eleştirisi yazdı. Kendisinin farkı, epey okkalı yazmasıydı. İnternet sitesini “ekşimiş ruhların buluşma yeri” olarak tarif etti.

Sözlükle ilişkimin iki dönemi var: Yazar olduğum dönem ve hakkımda yazılan dönem.

Özellikle 2001 kriziyle perişan olduğum günlerde, sözlüğün hayatımda mahsus yeri vardır. Reklam ajansında çalışıyordum ve krizin ortasında sözlüğü açıp Zinadine Zidane ya da Baudrillard hakkında, kafa dengi bir şeyler okuyup yazmak iyi geliyordu.

Sonra “meşhur” kabul edildiğim dönem geldi ve orada hakkında yazılanlardan birine dönüştüm. Bugün de sözlükçülerin bayıldığı simalardan olduğumu söyleyemem ama aklıma kimseyi mahkemeye vermek falan gelmedi.

Çünkü bilyorum ki, Fatih Altaylı’nın bahsettiği anlamda “ekşi” olan sözlük değil, internetin ta kendisi aslında. Sevelim ya da nefret edelim, internet böyle bir şey: Koca bir ying-yang çemberi.

Dünyanın her yerinde, takma isimlerle yazılan sayısız blog ya da forum var ve aynı şeyler çoğunda göze çarpıyor. Eğer Youtube yasaklandı diye feryat ediyorsak, bunu da sindirmemiz gerek.
 

***

Fatih Altaylı, sözlüğe yazanların psikolojik sorunları olduğunu söylerken haklı olabilir ama düşünün bir: Gençsiniz, ülkeniz size bitmeyen bir savaş, manasız bir gerilim ve ağır sosyal adaletsizlik vaat ediyor.

O zaman gözünüzün bizim gibilere, yani yaşlı olup da hiçbir şeyi düzeltmeyi beceremeyenlere kayması sürpriz değil bence. Onlara vicdanlı davranma ihtiyacı hissetmemeniz de...

Niyetim burada sözlüğü savunmak değil. Zaten onlar da kendilerini birine savunduracak olsalar akıllarına ben gelmem. Ama hakkında sözlükte yazılanlardan çok daha vicdansız köşe yazıları görmüş biri olarak diyebilirim ki, önemli olan oralarda neler olup bittiğinden çok, bizim bunun ne kadarını, hangi ölçüde ciddiye alacağımızı bilip bilmediğimiz.

Eğer yazar-çizer tayfası olarak, kamuoyunu arayacak başka yer bulamıyorsak, eksiklik daha çok bizde demektir.

Kendi payıma, savaş açılacak bir yer olmadığını biliyorum sözlüğün. Çünkü siteyi temsil eden bir görüş, kişi ya da grup yok, tıpkı internet gibi. Bu yüzden sakin kalmayı ve oralarda dolaşmamayı tercih ediyorum. Fatih Bey’e de aynısını tavsiye ederim.

Tuna Kiremitçi/VATAN