Tuna Kiremitçi tövbesini bozdu yine yazdı!

"Sana mı kaldı Mevlana!" diyecek ateşli hayranlarını da bir Mevlana sözüyle teselli edeyim: "Köpeğin ağzı değdi diye deniz kirlenmez."

GAZETECİLER.COM - Cuma günü Hürriyet'in Kelebek ekinde "Meğer bu bir tabuymuş da haberim yokmuş. Kabahat tabii ki Mevlana"da değil. Her şeyi fanatizm ve nefret vesilesi yapabilen bizim beşeri zayıflığımızda.  Yine de aldım dersimi, eyledim ezber. Bir daha Mevlana hakkında yazmak mı, tövbe!" diyen on parmağında on marifet bulunan yazar Tuna Kiremitçi bugün okurlardan gelen saldırı yüklü mesajlara dayanamadı ve yine Mevlana yazdı.

"Mevlana hakkında son kez yazmak isterim, müsaadenizle." diyen Kiremitçi, eleştirileri Mevlanadan ödünç aldığı satırlar ile çok sert yanıtladı:

"Sana mı kaldı Mevlana!" diyecek ateşli hayranlarını da bir Mevlana sözüyle teselli edeyim: "Köpeğin ağzı değdi diye deniz kirlenmez." Bence o kadar da sert bir söz değil.


Köpekleri çok severim. Eminim Mevlana da severdi. Bir yerde, yemeğe dadanan sokak köpeğini "o sizden daha muhtaç" diyerek koruduğunu okumuştum.
Mevlana'yı şair saymak gerektiğini söylediğimde kızanlar oluyor.

Oysa bu, Mevlana'yı küçümsemek değil, şiiri yüceltmek. Hemen belirteyim, benim anladığım şiir "güzel söz söyleme sanatı" falan değil.

Kâinatla insan arasında bizim göremediğimiz bağlantılar görebilen ve bunları dilin tüm olanaklarını kullanarak ifade eden insanlar gerçek şairler.
Aslında onlara "edebiyatçı" demek bile haksızlık: Şaman, simyacı ya da derviş gibi kişiler. Belki de hepsinin karışımı.

Bir Yunus Emre ya da İlhan Berk şiiri okuduğunuzda bulursunuz aynı derinliği.

Yani batılı anlamda filozof olup olmadığını bu kadarcık yerde tartışamayacağımız Mevlana'yı şair saymamak için neden yok: "Aşksız olma ki ölü olmayasın" diyen biri şairden başka ne olabilir?

Şairler ilham verici insanlardır. En yetenekli sanatçılar onunla ilgili roman.
film, müzik üretiyorsa bu sadece ticari nedenlerden kaynaklanamaz.
Hem öyle olsa bile ne çıkar?

Mevlana dünyevi başarıyı reddetmiş biri değil ki. Hatta tam aksine, yaşarken gayet dikkatli bir kariyer planlaması yapmış. Dengeleri gözetmiş. Bugün bazılan ona pop yıldtzıymış gibi hayranlık duyuyor. Tarkan hayranlan misali, heyecanlı tepkiler vermeye hazırlar.

Bence de bu dünyanın üzerinde parlamış her yıldızın kıymetini bilmek lazım, Mevlana ve Tarkan dahil. Onlar bizi sadece aydınlatmıyor, nasıl parlayacağımızı da gösteriyorlar.