Tuna Kiremitçi: Ahmet Hakan'a yakıştıramadım!

Ahmet Hakan'ın Orhan Pamuk'u Tuna Kiremitçi'ye benzetmesine cevap geldi. Sayım Çınar, Tuna Kiremitçi'ye o sözleri sordu.

Orhan Pamuk'un yeni çıkan kitabı için Ahmet Hakan “Daha bir önceki romanını sindirememiştik ki… Şimdi de yeni bir romanla karşımıza çıktı Orhan Pamuk” demiş ve eklemişti, “Hem hiç durmadan ortamı romana boğması hem de son romanına verdiği bu isim nedeniyle, kulakları çınlasın gitgide daha çok Tuna Kiremitçi kardeşimize benzemeye başladı.

Ahmet Hakan'ın bu sözlerini Sayım Çınar, Tuna Kiremitçi'ye sordu ve  Yeni Yüzyıl gazetesindeki köşesinde Kiremitçi'nin sözlerine yer verdi.

İşte Tuna Kiretmitçi'nin Ahmet Hakan cevabı:

 “Hakan romantik edebiyata klişe önyargılarla yaklaşmış. Onun gibi açık fikirli bir yazara yakıştıramadım. Tabii ki aşkı konu eden her roman pembe dizi değildir. Bir aşk romanı da pekâlâ edebi ve derinlikli olabilir. Kürk Mantolu Madonna ya da Günlerin Köpüğü gibi… Hem zaten şu hayatta aşktan daha fazla yazmaya değen bir konu mu var?”

KAYMAZ’DAN GÜZEL HABER

Son dönemde beğenerek izledim, Bakele adlı öykü kitabıyla yeniden keşfettiğim Sezgin Kaymaz’la konuştuk geçenlerde.

Ankara’da yaşayan yazar yakın zamanda İstanbul’a geleceği, yayınevine yeni bir dosya teslim etmek üzere olduğu müjdesini verdi. Bu aralar ne okuduğunu sordum yazara, elinde benim de favori kitaplarımdan olan Elias Cannetti’nin Körleşme’si varmış.

KİTAP DEDEKTİFLİĞİNE DEVAM

Gittiğim her şehirde kitapların izini sürüyorum. Amsterdam’da Anne Frank’ın Günlüğü hemen hemen herkesin elinde hâlâ. Vicdanın böylesine kaybolduğu bir dönemde bu günlüğün okunuyor olması önemli bir gösterge bence.

Berlin’de de Bernard Schlink son derece popüler. Türkiye okuru, kendisini The Reader adlı eseriyle hatırlayacaktır. Atina’da katıldığım kitap festivalinde de başrolde Nazım Hikmet vardı.

Üreten, okuyan, yazan tüm dostlara bin selam, edebiyat, sanat dolu bir hafta olsun!

Ahmet Ümit çok mutlu

Ahmet Ümit fırtınası devam ediyor. Geçen gün Ahmet Ümit’le karşılaştım ve kitabının gidişatı sordum. Bana son derece mutlu olduğunu söyledi, yalnızca satış rakamları değil, gelen olumlu yorumlar da son derece mutlu etmiş yazarı. “Elveda Güzel Vatanım, Aralık ayının başında yayınlandı.

İlk baskısı 250 bin adet basılan romanım, kısa sürede 50 binlik ikinci baskısını da yaptı. Bugünlerde 25 binlik 3. baskısı yapılacak.

Elveda Güzel Vatanım sadece çok sattığı ve okunduğu için değil, aynı zamanda çok iyi eleştiriler aldığı için de beni mutlu eden bir romanım oldu.” Ahmet Ümit okurları şimdiden yeni romanı sormaya başladılar bile!