Tuğba Tekerek

Taraf

GAZETECİLER.COM - Taksim'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında 4 haziranda gözaltına alınan ve önceki gün serbest bırakılan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Lorraine Klein savcılıkta verdiği ifadede gözaltına alınırken polisten gördüğü şiddeti anlattı.

Erasmus değişim programı kapsamında Türkiye’de bulunan Fransız vatandaşı Klein ifadesinde haber yapmak için gittiği olay yerinde polisler tarafından tekmelendiğini ve başına vurulduğunu söyledi.

Taraf'tan Tuğba Tekerek, "ajan" olmakla suçlanan ve eylemleri provoke ettiği iddiasıyla gözaltına alınan gazetecilik öğrencisi Klein'in savcılık ifadesine ulaştı.
.

LE PETİT JOURNAL D'İSTANBUL MUHABİRİ

Klein ifadesinde Le Petit Journal d’istanbul gazetesine haber yapmak için akşam 19:00 sıralarında Taksim’e gittiğini, parkın üst tarafında bulunduğu sırada gaz bombası atıldığını söyledi. Klein daha sonra gerçekleşen olayları özetle şöyle anlattı:

“Gazdan korunmak için saklanmayı denedik. Mimarlık Fakültesi’nin bulunduğu tarafa gitmek üzere merdivenlere doğru gittim. İnsanlar duvarın üzerinden atlayıp kaçıyorlardı. Ben tehlikeli görerek atlamadım. (...) Ne olduğunu anlamadım. Türkçe de bilmiyordum. Nefes almak için yere oturdum. Polis geldi, sırtımdan iterek yere düşürdü. Sonra 1-2 polis daha geldi. Kalçamı tekmelediler. (...) Stadın önünden bir yola indik. Orada polisler sıraya dizilmiş bir şekilde bizi götürürken bir polis yan tarafımdan başıma göremediğim bir şekilde vurdu. Ayrıca polislerin olduğu ikinci bir sıradan geçerken bir polis cop ile sol bacağıma vurdu.”

KULAKTA AĞRU, KAFADA ŞİŞLİK

Klein’in ifadesine göre aldığı darbeden sonra başında bir şişlik, kulağında da 10 dakika boyunca süren bir ağrı oluştu. Darp raporu almak için yapılan doktor muayenesi sırasında başındaki yaralanmaya bakılmadı.

İKİ GÜVENLİK GÖREVLİSİ EŞLİĞİNDE DOKTOR MUAYENESİ

Odada o sırada iki de güvenlik görevlisi olduğunu sandığı kişiler bulunuyordu. Genç kadın, kendisini muayene eden doktor erkek olduğu için kalçasındaki darp izlerini gösteremedi. Klein gözaltındayken ailesine bilgi verebileceği söylenmiş olmasına karşın, kendisinden ne telefon numarası istendi, ne de bu konuda başkaca bir bilgi verildi.

6 YABANCI SERBEST BIRAKILMADILAR

Lorraine Klein Beşiktaş’ta kalabalık bir grupla gözaltına alınmış. İstanbul çapında gözaltına alınan 75 kişiden Türkiyeli olanlar kısa sürede serbest bırakılırken, altı yabancı gözaltında tutulmaya devam edilmişti. Yabancılar daha sonra basında ajan olarak suçlandı.

Klein ifadesinde olay yerine sadece kamerayla gittiğini belirtirken, tutanağa göre üzerinden suç aleti sayılabilecek herhangi bir şey çıkmadı. Gözaltından sonra Kumkapı’daki Yabancılar Şubesi’ne sevk edilen Klein’ın sınırdışı edilmesi gündeme gelmiş ancak Galatasaray Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin konuyu medyaya taşımasının ardından araya AB Bakanı Egemen Bağış girmiş ve sınırdışı süreci durdurulmuştu.