TRT’nin El Ezher oyunu!

El Ezher Üniversitesi mezunu Sefer Turan için yaptığı yönetmelik değişikliği Danıştay’dan dönen TRT, yönetmeliği nasıl değiştirdi?

Arapça kanalı için Kanal 7’den transfer ettiği, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi mezunu Sefer Turan için yaptığı yönetmelik değişikliği Danıştay’dan dönen TRT, yönetmeliği nasıl değiştirdi?..

Fırat Kozok / Cumhuriyet

TRT’nin El Ezher oyunu

ANKARA - Arapça kanalı için Kanal 7’den transfer ettiği, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi mezunu, şeriatçı Tevhid dergisi ekibinden Sefer Turan için yaptığı yönetmelik değişikliği Danıştay’dan dönen TRT, kararın üzerinden 5 gün geçtikten sonra “hukuku dolanma” yoluna gitti. El Ezher Üniversitesi diplomasının Türkiye’de tanınmaması nedeniyle Turan için bu kez “Üniversite veya yüksekokul mezunu” olma şartı, “lise veya dengi okul mezunu olma” şeklinde değiştirildi.

Kanal 7’nin dış haberler müdürü, Mısır’daki El Ezher Üniversitesi mezunu olan Sefer Turan, sözleşmeli program haber personeli olarak, 13 Nisan’da TRT’ye alınmıştı. TRT’nin 24 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Hizmetlerinin Tanımı ve Bu Hizmetlere Atanacak Personel Yönetmeliği”ne göre TRT’ye sözleşmeli program haber personeli olarak girmek için “fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” şartı yer alıyordu.

Ancak Turan bu koşulları taşımıyordu. Çünkü Turan, Mısır’da şeriat eğitimi veren ve Türkiye’de denkliği kabul edilmeyen El Ezher mezunuydu. Bu nedenle Turan lise mezunu görünüyordu. TRT yönetimi de söz konusu durumu yasallaştırmak adına yönetmelik değişikliğine gitmişti. Turan’ın sözleşmeli program haber personeli olarak göreve başlamasından bir gün sonra, 14 Nisan’da, Resmi Gazete’de yeni bir yönetmelik yayımlanmıştı. Yayımlanan yönetmeliğe, “Yurtiçi veya yurtdışı yayın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlarda bu şart aranmaz” ifadesi getirilmişti. Böylece yönetmelik Turan’a uygun hale dönüştürülmüştü. Turan ve yönetmeliğe aykırı olarak göreve başlatılanların durumunun düzeltilmesi için 14 Nisan’da yayımlanan değişikliğin yürürlük tarihi olarak da 2 Şubat 2009 tarihi gösterilmişti. Turan için yapılan değişiklik Haber-Sen’in açtığı dava üzerine Danıştay’dan dönmüştü.

5 gün sonra yeni yönetmelik

Ancak Danıştay kararının üzerinden 5 gün geçtikten sonra TRT’nin yeni bir yönetmelik değişikliği yaparak deyim yerindeyse “hukuku dolandığı” ortaya çıktı. Yapılan yönetmelik değişikliği ile “Sözleşmeli program ve haber personeli” için aranacak koşullarda yer alan “Fakülte veya yüksekokul mezunu olmak” şartı “En az lise veya dengi okul mezunu olmak” şeklinde değiştirildi.

Danıştay engeline takılan “Yurtiçi veya yurtdışı yayın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlarda bu şart aranmaz” hükmü de “Ulusal veya bölgesel bazda yayın yapan yurtiçi yayın/basın kuruluşları ile yurtdışı yayın/basın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlar tercih sebebidir” olarak düzenlendi. Böylece El Ezher Üniversitesi’nden aldığı diploma Türkiye’de tanınmayan Turan’ın, lise mezunu olarak TRT’deki görevini sürdürmesinin yolu açıldı. Yapılan yönetmelik değişikliği Haber-Sen’i bir kez daha harekete geçirdi. Sendika yeniden Danıştay’a dava açtı.