Test kimlere yapılacak? Fahrettin Koca açıkladı

Koronavirüsle mücadelede sokağa çıkma yasağı tartışmaları sürürken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın yeni tip koronavirüs COVID-19 ile ilgili sorularını cevapladı.

Sağlık Bakanlığı, virüsle mücadelede bugün itibariyle yeni bir aşamaya geçti. Bundan böyle tüm araştırma ve üniversite hastaneleri ile laboratuvar olanakları iyi olan bazı vakıf üniversiteleri hastaneleri de teste başlayacak. Bununla birlikte Çin’den ithal edilen 15 dakika içinde virüs durumunu gösteren kitler de dağıtılacak ve bunların uygulamasına bu sabah itibarıyla başlanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni dönemle ilgili HaberTürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın sorularını yanıtladı. 

Koca, testlerin nasıl yapılacağı, kimlerin öncelikli olduğu, herkese uygulanıp uygulanmayacağı konusunda açıklamalarda bulundu. Koca, Güney Kore’de olduğu gibi herkese test yapılmayacağını, sadece klinik bulguları olanlara test uygulanacağını söyledi:

Muharrem Sarıkaya’nın yazısından bir bölüm şöyle:

Testlerin yapılacağını açıkladığınız, her isteyen istediği gibi yaptırabilecek mi, nasıl olacak?

Herkes test yaptırabilecek, ancak doktor sevkiyle test merkezlerinde yapılacak. Testleri ve test merkezlerini yaygınlaştıracağız tüm Türkiye’de.

Herkese yapılacak mı? Yani Güney Kore’de olduğu gibi ben gidip istediğimde yaptırabilir miyim?

O doğru değil, klinik bulgu varsa test yapılacak. Örneğin siz normalde testi yaptırdınız baktınız hiçbir bulgunuz yok. Negatif çıktı ama sonradan pozitif çıkanlar da var. Çin’de de öyle olmuş, negatif çıkan, sonra pozitif olan var, Aytaç Paşa gibi. Diyelim ilk aşamada büyük oranda negatif çıktı. Ben de yok diye rahat davranacaksınız. Bu test yanlışa sevk edebilir. Başkalarına gidip bulaştırabilir. O nedenle üç gün sonra testi tekrarlamak gerektiği söyleniyor. Çünkü 3 gün sonra çıkabiliyor. Bizde de doktorlarımız testi yaptığımız kişiyi üç gün sonra tekrar çağırıp, bir daha teste tabi tutacak. Bu arada siz negatif diye her tarafa gittiniz, o da ayrı bir risk oluşturabilir; onu engellemeye çalışıyoruz. O nedenle herkesin baştan kendisini izole etmesi lazım. Hastalık bulgusu olmasa da… Olağanüstü hal deniyor. Olağanüstü hal mi, herkes kendi olağanüstü halini oluştursun. Bunun önünde hiçbir engel yok. Biz ne kadar sıkı durabilirsek o kadar üstesinden gelebiliriz, yayılımını önlemiş oluruz. Şu iki üç hafta sıkı durmamız gerekiyor.

Güney Kore ile İngiltere arası bir model uygulayacaksınız galiba?


Kendimiz de bir model geliştiriyoruz.

Siz İngiltere modelini destekliyor musunuz?

Hayır… Asla benimsemiyorum

İngiltere’yi benimsemediğinize göre sizin modeliniz daha fazla teste mi yönelecek? Nasıl olacak modelin çalışması?

Kontrollü olacak. Testin sıklıkla yapıldığı Çin’de böyle vakaların olduğunu, yani baştan negatif çıkıp sonra pozitif çıkanlara rastlandığı biliniyor. Böylece yayılmanın olduğu biliniyor. Biz de bir vakada pozitifti gördük. Üç dört gün sonra negatif çıktı. Bir hafta 10 gün sonra yine pozitif çıktı. Yakın çevresini taradık pozitif çıktı.

Havada asılı kalma süresine ilişkin de farklı görüşler var.

Çin’de havada asılı kalma süresinin tespit edilmediği bilimsel olarak söyleniyor. Şöyle ama havada asılı kalıyor ben yanınızdan o an geçiyorum bana da bulaşacak değil… Öyle değil. Önemli olan bir metreden sonra yaşamın kısa olduğunu biliyoruz. Kimisi üç dört adım, kimisi iki metre olduğunu ısrarla söylüyor ama asgari bir metredir. O mesafe içinde bulaşıcılığın olmayacağı söyleniyor tabii yüzünüze öksürme hapşırma olmadıkça. Onun dışında daha çok, temasla yüzünüze ağızını burnunuza götürmekle daha sık bulaşıyor.

(...)

Yazının devamı için tıklayınız