Televizyon yaşar ama gazeteler ölecek!

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar'dan ilginç bir analiz geldi: Büyük gazeteler hükümet baskısı ile tektipleştiği ve internetle başedemediği için ölecekler...

GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet gazetesi yayın danışmanlığı görevini köşe yazarlığı ile birlikte sürdüren Emre Kongar bugün köşesinde ilginç bir yazıya imza attı. Büyük Gazeteler İntihar Ederken başlıklı yazısında Kongar, bir yandan medyanın hükümetin baskısıyla tektipleştiğini bunun bir zorunluluk olduğunu yazarken, diğer yandan da internet karşısında gazetelerin giderek eridiğini ileri sürdü.

Kongar, radyo ve televizyon yayınları başladığında da gazetelerin gerilediğini ama ölmediklerini, internetin ortaya çıkışıyla da gazeteciliğin dönüşmek zorunda kaldığını yazdı. 

OKUR GÜVEN VE GÖRÜŞ ÇERÇEVESİ BEKLİYOR

"Yapılan bütün araştırmalar, gazetelerin farklı konulara, farklı yaklaşımlarla, ayrıntılı haber analizleriyle girmesinin, okurlarına ve internet izleyicilerine de “geçerli bir düşünce ve yorum çerçevesi vermesinin önemli olduğunu ve geleceğin burada yattığını gösteriyor." diyen Kongar'a göre internet zaten haber hızı ve çeşitliliği bakımından gazetelerin önüne geçmiş durumda.

"Geriye kalıyor güvenilirlik ve çerçeve! Bu çerçeveye ister yorum deyin İster olayların perde arkası İsterseniz ayrıntılı analiz Sonuç değişmez:

Okurlar haberleri değerlendirmek için gerekli güveni ve geçerli bir görüşü arıyor.

Gazeteler okurlarına doğru habercilik konusunda güven verdikleri sürece Bu haberlerin çerçevelerini ve derinliklerini aktardıkları, farklı ve ilginç konuları buldukları sürece yaşayacaklardır.

TELEVİZYON YAŞAR AMA BÜYÜK GAZETELER ÖLECEK

Kongar, özellikle muhalif basına karşı hükümetin yürüttüğü politikaların medyayı giderek tektipleştirdiği görüşünü savunduğu yazısında  "Bu durumda televizyonlar varlıklarını şu ya da bu biçimde yine sürdürebilir… Çünkü televizyonlar sadece haber odaklı değildir… Eğlence gibi çok daha öne çıkan başka işlevleri de vardır." dedi ve şöyle devam etti:

Ama gazeteler için aynı şeyi söylemek olanaklı değil:

Bütün gazetelerin aşağı yukarı aynı haberleri verdiği, bütün yorumların aşağı yukarı aynı çizgide olduğu, bütün kapalı kapılar ardındaki ayrıntıların aynı tatta olduğu gazeteleri okurlar niye alsınlar ki

Magazin haberleri için gazeteler alınır deseniz, onlar zaten televizyonlarda da internette de fazlasıyla var.

Büyük gazetelerin birbirine benzer hale gelmesinden dolayı, arkasında büyük sermaye ve büyük çıkarlar olmadığı için muhalif çizgide yayın yapabilen Sözcü kısa zamanda 250 binlik tirajlara ulaşmış, yeni çıkan Aydınlık hemen 50 binlik bir tirajı yakalamış, Cumhuriyet bütün talihsizliklere, sıkıntılara ve engellere karşın varlığını koruyabilmiştir.

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor