Tecavüz'ü yorumlayan yazarları analiz etti

Radikal gazetesi yazarı Hakkı Devrim, televizyon dizilerini eleştirirken köşe yazarlarının dizilerde yaşananları hangi üsluplarla irdelediğine yer verdi.

Hakkı Devrim, Radikal gazetesindeki köşesinde "Seyircisini isyan ettiren dizi: Öyle Bir Geçer Zaman Ki" başlığı ile yayınlanan yazısında köşe yazarlarının diziyi nasıl yorumladığını yazdı.

"Dizi son bölümüyle bir hâdise oldu. Dün dört gazetede (daha doğrusu üçünde) skandal addedilen bir tecavüz sahnesine dair sert eleştiriler vardı. İnternette kıyametler kopuyormuş.

Dört gazete Sabah, Milliyet, Vatan ve Haber Türk'tü; Radikal okurları için hâdiseyi özetlemem lâzım" diyen Devrim sahneyi şöyle anlattı:

Ali Kaptan tek başına eski evlerine geliyor, eşini hırpalıyor ve ona tekme tokat zorla sahip olmaya kalkıyor. Seyirde pek bir çirkinlik yok. Ama kadının itilip kakıldığını, dövüldüğünü ve hoyratça, hayvanca bir tecavüze maruz kaldığını –hâdisenin tafsilatına fazla girmeden- seyrediyoruz.
Evin küçük oğlu Osman gelecek ve hâdisenin tanığı olacak diye ürksek de, tesadüfler bu kötü ihtimali olsun önlüyor.

Hayvanca tecavüz eden adam ve gazetelerimiz

Başta iki televizyon yazarı var. Yüksel Aytuğ, «Bu sahne yüzünden o diziyi bir daha izlemeyeceğini söyleyen çok sayıda seyirci var» dedikten sonra ilave ediyor: «İşin daha da can acıtan, iç burkan tarafı, minik Osman'ın masumiyetinin de dramatik bir öğe olarak bu sahnelerde kullanılmasıydı. Tecavüzün bu kadar sıklıkla ve genelde reyting artırmak için senaryolara iliştirilmesi bana samimî gelmiyor.»

Bir dediği de şu: «Dizi, hastalıkları da drama malzemesi olarak kullanmaktan geri durmuyor. Bacakları tutmayan delikanlının yataktaki başarısızlığı...» mesela. «Bu tarzın iki olumsuz tesiri olur. Birincisi, eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürürsünüz. İkincisi, tecavüz gibi insanlık dışı bir eylemi giderek sıradanlaştırırsınız.» (Sabah/Günaydın, 21 nisan).

Sina Koloğlu, «Ali Kaptan'a biçilen kötü adam rolü, artık karikatürize bir hal aldı. (...) Fatmagül'ün Suçu Ne?'nin senaryosu böyle başlıyordu ve o sahnenin olması gerekirdi. Ama Öyle Bir Geçer Zaman Ki'de böyle bir sahne olmasa da olurdu. Daha fazla izlenme oranı kaygısından başka bir gerekçe olamaz.»

Vatan gazetesinin haberiyle internetten uyarılar yapıldığını öğreniyoruz. «Küçük Osman o sahnede olmasın!» diye uyarılar yapılmış. Olabileceğini nasıl tahmin edebiliyorlarsa?.. Hatta o çekimler sırasında Emir Berke'nin sete getirilmemesi gibi bir tedbir de alınmış. Evet, çocuk sonradan geliyor ve dehşetler içinde «Sana ne oldu?» diye annesine soruyor. (Bir bilgi notuna göre o gece ekran başındaki her 100 kişiden 62'si bu bölümü seyretmiş.) Milyonlarca insan demektir. (Vatan, 21 nisan)

Dördüncü gazetede çok farklı bir değerlendirme

Unutmadan dördüncü gazeteyi de söyleyeyim: Haber Türk. Magazin ekinin ilk sayfasında haberi dört fotoğrafla tamamlayarak, «Tecavüz isyan ettirdi» diye manşetten veren gazetenin, 3'üncü sayfasında köşeyazarı Rahşan Gülşan çok farklı telden çalıyordu.