Tartışmaların nedeni yabancıların dizi talebi mi?

Zaman yazarı dizi sektöründeki büyük tartışmada bugüne kadar sessiz kalan SGK yöneticileri ile konuştu...

GAZETECİLER.COM - Zaman gazetesi yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu bugün köşesinde dizi sektöründe son günlerde yaşanan tartışmaya dair ilginç bir yazı kaleme aldı. Ocakoğlu, Ali Tezel'in fitilini ateşlediği "oyunculara sigorta yaptırılmıyor" tartışmasında taraflardan biri olan ancak bu güne kadar susan SGK yetkilileri ile görüştü.

Dizi sektöründeki tartışmaların nedeni yabancıların talebi mi? başlıklı yazısında Ocakoğlu, SGK Başkan Danışmanı Ebubekir Sıddık Yiğittürk ile konuştu ve SGK'nın Ali Tezel'in iddialarını yalanlayan açıklamalarına yer verdi.

İşte Ocakoğlu'nun köşesinde yazdıklarından bir bölüm:

"Dizi sektörünün gelişimini yakından takip eden biri olarak bu tartışma benim de aklımda onlarca soru uyandırınca döndüm konuyu direkt muhatabına yani SGK'ya sordum. Sorularımın cevabı başkan danışmanı Ebubekir Sıddık Yiğittürk'ten geldi. SGK cephesinden durum şöyleymiş:

ALİ TEZEL'İN İDDİALARI GERÇEK DIŞI

"Ali Tezel'in yazısında yer alan hususlar tamamen gerçek dışıdır ve herhangi bir kişinin sosyal güvenlik kapsamı dışında bırakılması veya kurum açısından bir prim kaybı kesinlikle söz konusu değildir.

(...) SGK çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileriyle işbirliği yapmaktadır. Oyuncular Sendikası ile yapımcıların bir araya geldiği toplantılarda tarafların hak ve yükümlülükleri anlatılmış olup genel bir yazı düzenlenmiştir. Söz konusu düzenleme ile herhangi bir kişi sosyal güvenlik kapsamı dışında bırakılmamış olup SGK'nın herhangi bir prim kaybı da söz konusu olmamıştır."

SEKTÖR BÜYÜYOR, DAHA ÇOK KAZANMALIYIM HIRSI MI?

Görüldüğü gibi SGK'nın maksadı sektörün emek tarafını düzenleyecek tedbirleri almak. Ancak görülüyor ki bunun yapımcılar, oyuncular ve işin uzmanlarındaki yansıması başka oluyor. Neden acaba? Yabancılardan talep var, sektör büyüyor, rakamlar daha da çok büyüyor ve bu durum "daha çok kazanmalıyım" isteğini mi kamçılıyor? Değilse de nedir!