Tarafsız Bölge, 'İmamın Ordusu'yla karıştı

'İmamın Ordusu'nun başlattığı tartışma Tarafsız Bölge'de sürdü. Ahmet Şık'ın avukatı Bugün yazarını canlı yayında tekzip etti...

GAZETECİLER.COM
Ahmet Şık'ın olay yaratan kitap çalışması olan 'İmamın Ordusu'nun başlattığı tartışma Tarafsız Bölge'de devam etti. Ahmet Hakan'ın modere ettiği programda her yerde kopyaları aranan kitap hakkındaki iddialar masaya yatırıldı.

Ahmet Şık'ın avukatı Akın Atalay, yazar Ahmet İnsel, gazeteci Aydın Engin ve Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan'ın katıldığı tartışmada kitap hakkındaki iddialar 'gerçekten suç mudur?' sorusuna yanıt arandı. Adem Yavuz, kendisinin de kitap yazdığını ve kitap yazma tekniği açısından Şık'ın notlarının normal durmadığını savunarak tartışmanın fitilini ateşledi.

TASLAKTAKİ O NOTLAR BİRER SUÇ UNSURU MUDUR?

Ahmet İnsel bunun gayet normal bir durum olduğunu ve bir kitap çalışmasının başlangıcı ile son hali arasında her zaman geniş bir mesafe olduğunu söyledi. "ABD ve batıda kitapların yüzde 15'i kadarı başka isimlerin imzasıyla yazılır. Ve gayet de doğaldır. Türkiye'de de yaşanmaktadır bu. Mesela Turgut Özal'ın kitabını Gündüz Aktan yazmıştır ve bu bilinir." diyen İnsel konuyu basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Taslakta suç unsuru olarak gösterilen notların Şık'ın görüşlerine danıştığı kişilerin notları da olabileceğini, kendisinin de olabileceğini vurgulayan İnsel 'bu notlar kitap çalışmasında alınmıştır, suç unsuru olamaz' dedi.

Adem Yavuz Arslan ise İnsel'in fazla iyimser olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Odatv'de çıkan belgeler ışığında kitaba ve konuya bakılması gerekiyor. Taslaktaki notlar bence de suç değildir. Ancak savcılara göre bir terör örgütünün amaçları ve yönlendirmesiyle bir kitap çalışması söz konusu. Ahmet'in çıkmasını ben de isterim ama ortada şüpheli, belirsiz durumlar var."

"AHMET ŞIK TASLAKTAKİ BÜTÜN NOTLAR BANA AİT DEMEDİ!"

Programa telefonla bağlanan Ahmet Şık'ın avukatı Akın Atalay, basına sızan savcılık ifadelerinde yanlışlıklar olduğunu söyleyerek kitap taslağındaki notlara dair önemli bir açıklamada bulundu.

Şık'ın avukatı, taslaktaki bütün notların Şık'a ait olup olmadığı yönünde bir soru bile sorulmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Adem Bey ya dersine çalışmamış ya da çarpıtma söz konusu. Sorguda ben de Ahmet'in yanındaydım. Öncelikle taslaktaki bütün notlar bana aittir falan demedi. Öyle bir soru bile sorulmadı. Sadece kitaptaki üç tane not soruldu özel olarak. O üç not için benimdir dedi Ahmet. Kitaptaki bazı notların hem içerik hem de ifade biçimi olarak Ahmet'e ait olmadığı belli zaten. O notlar için 'benimdir' demedi. Ayrıca, kitabı kimseye vermediği yönünde bir ifade de vermedi. Kitabı yakın çevresindeki bazı arkadaşlarıyla paylaştığını söyledi savcılıkta. Hatta orada bulunan bir avukat arkadaşı göstererek kendisine de verdiğini söyledi. Başta söylenen yalanlar ortaya çıksa da bir akıl tutulması yaşanıyor. Kitabın nasıl ve ne için yazıldığını bilmeyen insanlar 'bekleyin ne çıkacak' deniyor.... Ahmet Şık'a kitabı dışında sorulmuş ve yüklenmiş hiç bir suçlama yoktur. Aksi yönündeki yayınlar yalandır. Savcılığın açıklamasında kitap dışında bir suçtan söz edildi ancak kitap dışında hiç bir soru sorulmadı."

İşte o anlar: