Tam kandili kutlayacakken o kararı öğrenmiş!

Muzır Kurulu'nun gençlerin ahlakını bozduğu gerekçesiyle cezalandırdığı Harakiri dergisinin kurucusu kim biliyor muyuz?

GAZETECİLER.COM - "Kutlukhan Perker, İstanbul'da doğmuş büyümüş bir genç. Aile, Türkiye'nin birçok bölgesinde rastlayabileceğimiz türden bir aile. Anne tarafı CHP'li. Baba tarafı ise günün moda deyişi ile "muhafazakâr".
Oğluna Kutlukhan adını veren bir baba; kesin demesek bile büyük bir ihtimalle hangi siyasi görüşe sahiptir? İyi tahmin ettiniz.
Baba Aytekin Perker, 12 Eylül öncesi MHP'nin Üsküdar ilçe başkanlığını yapmış."

Hürriyet  yazarı Ertuğrul Özkök, Harakiri dergisinin Muzır Kurulu kararıyla cezalandırılması sonrasında kendi dergisini kapatma kararı alan çizer Kutlukhan Perker'in yaşam öyküsünden yola çıkarak medyanın durumunu yazdı. Perker'in miraç kandilinde ceza kararını öğrendiğini ve kapatma kararını verdiği sırada babasının ve amcalarının kandilini kutlamak için telefon etmek üzere olduğunu yazan Özkök şöyle devam etti:

"Biz uç noktalarda gezinen insanlar değiliz" diyor. "Underground bir dergi yapmıyoruz" diyor. "Sırf suçlandık diye bu işin bayraktarlığını niye yapalım" diye soracak kadar sakin ve mantıklı.
Medyada köşe başlarında, sosyal sitelerde insanlara karşı estirilen azgın suçlamaları, küfürbazlığı; o öfkeyi ve intikam şehvetini hatırlayınca, bu sözler insana çok iyi geliyor.
Unutmayın bu genç adam, New York Times ve Wall Street Journal gibi, dünyanın en saygın gazetelerinde çiziyor. Aynı zamanda Heavy Metal ve MAD gibi dergilerde de çiziyor.

(...) Bir gazete, istediği haberi, köşe yazısını veya karikatürü yayınlayıp yayınlamama konusunda özgürdür. Kimsenin ona; "Şunun bunun yandaşı" demek hakkı yoktur.
"Yandaş" olmak, en büyük demokratik haklardan biridir.
Gazetenin hesap vereceği yer, hukuk ve okurlarıdır.
Ancak şöyle çok önemli bir demokratik gerçek daha var.
"Yandaş" olma hakkının bulunduğu yerde, onun Siyamlı ikizi, "muhalif" de olabilmektir.

Önemli olan, gazetelerin politikalarını kendi özgür iradeleri ile benimsemeleri; hangi haberi veya yazıyı yayınlayıp yayınlamama kararını kendisinin alabilmesidir.
Tabii bir de öteki var.
Yani o karikatürü yayınlayacak mecraların olması.
New York Times'ta yayınlanmayan bu karikatürü Amerika'da, Avrupa'da yayınlayacak çok sayıda gazete ve dergi var.

Özkök'ün Kutlukhan Perker ile ilgili yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Fatih Altaylı'dan Serhat Akın iddiası: Fenerbahçeli iki yöneticinin adları öne çıkıyor