Taha Akyol suçluyu buldu!

Akyol Suç Kimin? başlıklı yazısında Yeni anayasada neden uzlaşalamıyor? suç kimin? diye sordu cevabı da kendisi verdi.

GAZETECİLER.COM- Hürriyet yazarı Taha Akyol bugünkü yazısında gündemde olan yeni Anayasa paketi tartışmalarını köşesine taşıdı.

Akyol Suç Kimin? başlıklı yazısında Yeni anayasada neden uzlaşalamıyor? suç kimin? diye sordu cevabı da kendisi verdi.

Hürriyet yazarına göre bunun sorumlusu hem iktida hem muhalafet. İşte Akyol'un yazısından çarpıcı bir bölüm:

SUÇ KİMİN?

Haziran sonuna kadar uzlaşmayla bir anayasa taslağı hazırlanabilecek mi; Meclis'teki Uyum Komisyonu niye tıkandı?

Muhalefete göre, tıkanmanın sebebi, iktidarın başkanlık sistemi diye ısrar etmesidir. Bu ısrarından vazgeçse uzlaşmayla bir anayasa yapmak mümkün olacak.

Fakat iktidara göre, 'sistem'le ilgisi olmayan önemli konularda, mesela temel hak ve hürriyetler, vatandaşlık, eğitim, seçme ve seçilme hakkı, dokunulmazlık gibi konularda uzlaşma oldu mu ki, tıkanmanın başkanlık sistemi yüzünden olduğu söylenebilsin.

Hatta iktidar, bu konularda uzlaşma olursa başkanlık sistemi ısrarından vazgeçeceğini de söylüyor. Peki, iktidar mı haklı, muhalefet mi? Kimden yanaysanız o haklı!

'UZMANLAR' UZLAŞIYOR

Bu tablo anayasa konusundaki tıkanmanın temel sebebinin siyasi kavga olduğunu gösteriyor. Kavgada hangi taraftaysanız öbür taraf suçlu gözükür.

Siyasi kültürümüzü analiz etmek bakımından Uzlaşma Komisyonu'nda çok tipik bir gelişme oldu. Kavgalı politikacıların bir buçuk yıldır uzlaşamadığı 14 tane madde, partilerin "uzman"larına verildi; onlar oturdular, siyasetin kavga diliyle değil, hukukun ve siyaset biliminin teknik diliyle konuşarak uzlaştılar!

Uzlaştıkları maddeler içinde, mesela "temel hak ve özgürlüklerin kullanımının durdurulması" bile var; yani partilerin zıt görüşlere sahip olduğu, hayli netameli
42. madde...

Partilerin uzmanları olağanüstü durumlarda hak ve özgürlüklerin "sınırlandırılabilir" olduğunu kabul ettiler, ama böyle durumlarda bile "insan onuru, yaşam hakkı" gibi asli değerlere "dokunulamayacağını" yazdılar; ortaya uzlaşılmış bir madde metni çıktı.

Demek ki, Uyum Komisyonu'ndaki tıkanmanın asli sebebi politikacıların kavgacı tavırlarıymış.

Akyol'un yazısının tamamını

Abdulkadir Selvi: İmamoğlu’nun diploması iptal edilir mi Hadi Özışk canlı yayında bombayı patlattı: İmamoğlu dosyası raftan hiç inmedi Ahmet Hakan: Erdoğan’ın hak ettiği bir övgü Ali Karahasanoğlu: Hastayım hakim bey, duruşmayı erteleyin CHP'de Özgür Özel'den üçlü görüşme çıkışı! Hadi Özışık'tan dikkat çeken açıklamalar Salih Tuna: Bu silaha yenildin mi kazanamazsın