Sosyal medyayı sallayan dizi: Bir Başkadır

Netflix'te yayına giren Berkun Oya imzalı Bir Başkadır dizisi sosyal medyayı kasıp kavurdu. Bir Türkiye fotoğrafı çektiğine yönelik yorumlar ön plana çıkarken, her bir oyuncunun canlandırdığı karaktere yönelik övgüler birbirini takip etti. En büyük beğeniyi ise Meryem karakteriyle Öykü Karayel aldı.

Berkun Oya’nın yazıp yönettiği Bir Başkadır dizisi Netflix'te yayına girdi. Öykü Karayel, Funda Eryiğit, Fatih Artman, Defne Kayalar, Settar Tanrıöğen, Tülin Özen, Derya Karadaş gibi isimlerin rol aldığı dizi şu an trendlerde yer alıyor. Diziye yönelik yorumlarda "bir Türkiye fotoğrafı çekildiği" değerlendirmeleri ön plana çıkarken, bu yorumları, her bir oyuncunun canlandırdığı karaktere yönelik övgüler takip etti. En büyük beğeniyi ise Meryem karakteriyle Öykü Karayel aldı.

Sosyal medyada bir numaralı gündem maddesi haline gelen diziye ilişkin incelemeler de birbirini takip etti. İzleyicilerin en çok dikkatini çeken şeylerden biri diyaloglarda ve dekorlarda yer alan kültürel referanslardı. İşte o referanslar...

KÜLTÜREL REFERANSLAR

- Her türlü sosyo ekonomik ve sosyo kültürel kesimden insanın hayatının ortak noktası olarak seçilen sembol: "Televizyon ve televizyon izlemek." 

- Televizyon kadar sembolik bir şekilde neredeyse her bölümde seyircinin karşısına çıkan: "Türk dizileri."

- Dizinin jenerikleri ve bu jeneriklerde seyirciyle buluşturulan detaylar: Bu detaylardan biri Ferdi Özbeğen’in canlı performansları. Performanslar üç bölüm boyunca kapanış jeneriklerinde görülürken, diğer bölümlerde bir belgesel ve filme yer veriliyor. Bu kapsamda dördüncü bölümün sonunda ekrana gelen görüntüler, gelenekle modernite arasındaki Türkiye'nin fotoğrafını çeken 1964 tarihli bir belgeselden (Maurice Pialat - Bosphore). Son bölümün kapanış jeneriğindeyse 1978 tarihli Sürü filmi yer alıyor.

- Dizinin jenerik müziği: Yeşilçam filmlerinin müziği olarak hafızalarda yer eden Jean Musy'nin Clair De Femme bestesi dizinin jenerik müziği olarak karşınıza çıkıyor. Bu müzik, yine Yeşilçam'da sık sık görülen uzak plan çekimlerle buluştuğunda seyirciye aşina olduğu bir dünyayı hatırlatıyor. Cahit Berkay imzalı Deprem, Stamatis Spanoudakis imzalı “I Adelfi” ve Philippe Sarde'den Dry Martini gibi batılı eserlerin yanı sıra Zerrin Özer‘in seslendirdiği “Öldüğümde Mezarıma Gelir misin?” ve Mahzuni Şerif klasiği “Han Sarhoş Hancı Sarhoş” gibi geleneksel eserler de dizi boyunca duyuluyor.

MERYEM'İN KULLANDIĞI 24 OTOBÜSÜ

Dizinin büyük beğeni alan karakteri Meryem, oturduğu nokta ile gittiği yerler arasında 24 numaralı otobüsü kullanıyor. Hikaye İstanbul'da geçse de aslında İETT'nin bu numarada bir otobüs hattı bulunmuyor. Dizideki dünya için kurgulanmış olan 24 otobüsü, dikkat çeken ve diziyi bitirdikten sonra seyircilerin merakla aradığı bir detaya dönüşmüş durumda.

ÖYKÜ KARAYEL

Oynadığı karakterle dikkatleri ve beğenileri üzerine çeken oyuncu Öykü Karayel de dizi yayına girdiği andan itibaren en çok konuşulan isimler arasında. Kuzey Güney'in Cemresi, Kalp Atışı'nın Eylül'ü olarak tanınan Karayel, buradaki rolüyle oyunculuğunu "Bir Başka" boyuta taşıyor.

*Bu yazıda diziye ilişkin kaleme alınmış incelemelerden faydalanılmıştır. Kültürel referanslar bölümünde Filmloverss'ta yer alan inceleme yazısı kaynak olarak kullanılmıştır.

Diziye ilişkin sosyal medya paylaşımları için TIKLAYINIZ

Limon kabuklarını değerlendirmenin 4 yolu ; Çöpe atan pişman oluyor 2025 yılının zenginlik adayı burçları ; Bu 5 burç bankadan kasa kiralıyor Fayans aralarını kar beyazı yapıyor ; Doğal kür sayesinde ovalamaya bile gerek yok Puf gibi kek yapmanın sırrı ; Kalıbına sığmıyor ve taşıyor 57 yıllık ev hanımı paylaştı ; 1 bardağı bile solan çiçekleri çıldırtıyor