Sosyal medya platformları temsilcilik açmayı reddederse ne olacak?

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde "Sosyal medya platformları temsilcilik açmayı reddederse ne olacak?" sorusunun cevabını aradı ve Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in konuyla ilgili açıklamalarını aktardı.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde yeni sosyal medya yasası sonrasında yurt içi ve dışında bulunan sosyal medya platformları yetkilileriyle konuştuğunu ve yetkilerin henüz Türkiye'de temsilcilik açıp açmama konusunda karara varmadığını söyledi. Sarıkaya, ayrıca bu platformların düzenlemelere toplu olarak red cevabı vermeleri durumunda ne olacağını Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile konuştu:

HENÜZ KARAR VERMEDİLER

"Sosyal medya platformlarının yurt içi ve dışında bulunan yetkilileri ile konuştum. Şunu belirteyim ki Türkiye’de temsilcilik açma veya açmama konusunda kesin bir karara dün itibarıyla varmamışlardı. "Bugüne kadar herhangi bir kuruma, kişiye veya birime temsilcilik açarız veya açmayız yönünde söz söylemedik, verilerin Türkiye'de tutulmasına yönelik karar almadık, yasa yeni çıktı, inceliyoruz” demekle yetindiler."

KANUNUN BAZI MADDELERİ YUMUŞATILMIŞ

"Dolaylı da olsa iktidar kanadıyla yapılan temas sonucu Kanun’un ilk taslak çalışmasında yer alan bazı ifadeler yumuşatılmış. Örneğin, “Türkiye’deki kullanıcıların verilerini, Türkiye’de barındırılır" ifadesinin, "barındırma yönünde gerekli tedbirleri alır” şekline dönüşmesi de bunun bir göstergesi..."

DİYELİM Kİ OLMADI NE OLACAK?

Hukukçu akademisyen Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile bu konuda konuştuğunu söyleyen Sarıkaya, sosyal medya platformlarının, kanuna ve düzenlemelere toplu olarak red cevabı vermeleri halinde ne olacağını sorduğunu söyledi. Sarıkaya, Akdeniz'in açıklamalarını şöyle aktardı:

Bu aşamada şu soruyu da yöneltti: “Diyelim ki gelmediler ve temsilcilik açmadılar; bu soruyu AK Parti’nin önde gelen yöneticisine de söyledim, ‘Siz sosyal medya platformlarını çok iyi kullanıyorsunuz, bu kişiler gelmezse ne yapacaksınız? En iyi propaganda aracınızı kapatacak mısınız?’ diye sordum yanıtını alamadım. Bu karşılıklı konuşma ile yapılsaydı çok daha iyi olacaktı. Almanya ve Fransa örneği veriliyor ama unutulan şu ki her iki ülke de sivil toplum ve platformlar ile 2 yıl görüşerek yasayı çıkardı.” Daha ilerisi bununla da kalmadı, Almanya Yargıtay’ı bırakın çıkan yasayı Adalet Divanı’nın kararına aykırı karar aldı…

Yazının tamamı için tıklayınız