Soru sorulmayan gazetecilik dönemi!

"Sadece uçağa binenlerin değil, genel olarak gazetecilerin soru soramadığı bir dönemden geçiyor Türkiye'de gazetecilik."

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, köşesinde "Başbakan Erdoğan'ın uçağındaki gazetecileri" yazdı. Artık farklı isimlerin hiç birinin uçağa alınmadığını, her yolculuğa aynı isimlerin gittiğini, onların da Başbakan'a soru sormak yerine Başbakan ile aynı dili kullandıklarını yazan Bildirici, "Sadece uçağa binenlerin değil, genel olarak gazetecilerin soru soramadığı bir dönemden geçiyor Türkiye'de gazetecilik." yorumunu yaptı.

İşte Bildirici'nin köşesine taşıdığı o gazeteciler:

"BAŞBAKAN Erdoğan'ın gazetecilerle uçak muhabbetleri iyiden iyiye güdükleşti. Her şeye rağmen gazetecilik yapmaya çalışan gazete ve gazetecilerin yıllar içinde elenmesinin doğal sonucu bu.

Artık o uçağa binebilecek gazetecilerin isimleri neredeyse sabit. Kimi medya kuruluşlarının temsilcileri uçağın değişmez "davetli"leri haline geldi. O gazetecilerin bu ülkenin başbakanı ile saatler süren sohbetlerinden okurların merak ettiği sorulara yanıtlar çıkmayacağını, gelişmelerin perde arkasının didiklenmeyeceğini peşinen biliyoruz.

Erdoğan'ın Köln dönüşündeki uçak sohbetinden farklı bir soru yanıt, bir gazetecilik pırıltısı çıkacağını da ummuyordum doğrusu. (...)

26 Mayıs'ta gazeteleri merakla açtım. Erdoğan'ın uçağına Sabah, Akşam, Yeni Şafak, Star, Türkiye ve Akit'ten temsilci ya da yazarlar alınmıştı. Hepsinin yazdıklarını taradım, sohbet etmişler ama gündemin can alıcı sorularını sormamışlardı. Tekmelemeden, tokat atma iddialarından hiç mi hiç bahsedilmiyordu. (...)

Yine Erdoğan'ın kamuoyuna vermek istediği mesajları rahat aktarabilmesi için yardımcı olma yolunu seçmişti uçaktaki gazeteciler.
Hem de öyle bir yardımcı olma ki, sorular, sorudan çok panellerdeki moderatörlerin yol göstericiliğine benziyordu.

Hatta Erdoğan'a, Erdoğan'ın diliyle soru sormuşlardı; "Geçmişte Almanya'ya ziyaretleriniz oldu. Şimdi bu karalama kampanyasını neye bağlıyorsunuz?"

Bakar mısınız, protestolar, tepkiler falan yok! Varsa yoksa Almanya'da bir karalama kampanyası! Sorulardan biri de Cemaat ile ilgiliydi. "Gezi'den itibaren bir gerginlik yaratılmaya çalışıldı. Bu gerginliğin Pensilvanya neresinde?"

Yine bir sorgulama, gerçeği yakalama çabası yok; nesnel bir dil yok. Yine Erdoğan'ın yanında saf tutarak sormuşlar; yine komplo teorileri üretmişler. Habercilik refleksinin yerini hükümeti koruma refleksi almış.

Aslında sorunu uçakta Başbakan'a eşlik eden gazetecilerle sınırlı görmek de yanlış olur. Tokatlama iddiası, Erdoğan'a Köln gezisi öncesinde de sorulamadı, sonrasında da. Halbuki Erdoğan, Soma'ya 14 Mayıs'ta gitmişti; aradan 19 gün geçti. Bunca zamanda o kadar gazeteci ile karşılaştı Başbakan. Hâlâ bir tek gazeteci Erdoğan'a soramadı bu iddiayı. Hani tokat sorusu sorulamıyor da gündemde biriken diğer sorular yöneltilebiliyor mu? Hayır sorulamıyor..

Sadece uçağa binenlerin değil, genel olarak gazetecilerin soru soramadığı bir dönemden geçiyor Türkiye'de gazetecilik.