Sina Koloğlu geleceğin televizyonunu yazdı

Sina Koloğlu, 50 yıla kadar hayata geçeceği tahmin edilen geleceğin televizyonunu yazdı...

Sina Koloğlu, 50 yıla kadar hayata geçeceği tahmin edilen geleceğin televizyonunu yazdı...

 GELECEĞiN TELEViZYONU: PLAYLIST TV

Televizyonun yayıncı ayağı karşısında izleyici gelecekte ağırlığını koyacak. Bizde “Günde iki dizi veririm, otur izle” mantığıyla yayıncılık yapılıyor. Yayıncılar kendilerini çok akıllı zannediyor. Ama içten içe izleyici profilinde bir değişim var. Çünkü yayıncının ‘buyurgan bir anlayışı’ hüküm sürdürdüğü oranda karşı taraftaki izleyici, kendi izlemek istediği televizyonu mutlaka kuracak.

Konuşulan ‘geleceğin televizyonu’ projelerinden biri ‘playlist TV’ olayı. Yani kendi programlarını kendin yapacaksınız. Sizin bir yayın akışınız olacak. Birçok TV kanalından seçeceksiniz o programları. Bunu internet ortamında sunabileceksiniz. Yaptığınız ‘playlist’ler başkaları tarafından tutulunca, bu iş ticarete dökülecek. Kanallar kendi programlarının, filmlerinin listenize alması için belki de para ödeyecek. Bu kişisel olmaktan çıkıp ciddi ekiplerden oluşan internet üzeri yapılara dönüşebilecek.

Meraklıları için reklamlar da olacak

Reklamlar bitmeyecek, hani o çok sıkıldığımız. Hatta bu ‘playlist’ yayıncılığın içinde ‘reklamlı olan programlar’ da olacak. Meraklıları için. Reklam izlemek isteyenler de yok değil. 50 yıldan önce olabilir deniliyor. Bu ‘kendi kanalını kendin yap’la ilgili sanki ilk adımlar atılıyor gibime geliyor; ‘reklamsız dizi izlemek’, ‘kaydet sonra izle’ gibi yaşanılan pratikler aslında bu yolun ilk adımları. İzleyicinin kendisine verilen yerine, kendi istediğini izleme dürtüsü zaten bunun yolunu yapıyor. Bilmem siz ‘gelecek’ öngörüye katılır mısınız? Bu konuda görüşlerinizi yazabilirsiniz. Paylaşalım.