'Signora Piatti, La legge e questa'

Sabah yazarı Engin Ardıç, oturma izninin süresini uzatmadığı için sınırdışı edilen ve Türkiye'ye geri dönmeme kararı alan İtalyan yazar Donetella Piatti'ye "Ne yapalım kanun böyle" diye seslendi.

GAZETECİLER.COM - Engin Ardıç bugün köşesinde "Zaten Türkçesi kırık dökük olduğu için yazılarını üst kattaki komşusu yazardı" imasında bulunduğu Türkiye'den sınırdışı edilince ülkesine geri dönme kararı alan İtalyan yazar Donatella Piatti'nin ardından küfürsüz, hakaretsiz bir yazı yazdı.

"Engin" sanat kültürünü de konuşturduğu yazısında Ardıç, "Puccini'yi herhalde bizlerden daha iyi bilirsiniz Signora Piatti... Size "Turandot" operasının ilk cümlesini hatırlatmak isterim: "La legge e questa"... "Kanun böyle" demek." cümlesi ile Piatti'nin bilerek, isteyerek ve farkında olarak Türk vatandaşı olmadığını bu nedenle de başına gelenlere itiraz edemeyeceğini ileri sürdü.

İşte Engin Ardıç'ın kendisinin İtalya'ya gitse olabilecekleri anlatarak başladığı ve sonunda Piatti'ye "kanun böyle" dediği o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

"Ben şimdi kalksam gitsem İtalya'ya yerleşsem... İki yeğenim İtalya'da, vallahi gider miyim giderim...

Mahsuscuktan söylüyorum, evli değilmişim diyelim, bir İtalyan kadınıyla evlensem, Claudia mesela, kadın bir süre sonra ölse... Ondan bir oğlum olsa, adını Luigi koysam sözgelimi...

Evlensem ama İtalyan vatandaşlığına geçmeyi de hiç aklıma getirmesem. Gene mahsuscuktan Türkiye AB üyesi olsa, İtalya olmasa da, "AB vatandaşlığının" avantajlarından yararlanmayı sürdürsem.

Bu arada, hani Ettore Scola'nın "
Teras" filminde sarakaya aldığı birtakım İtalyan "entelleriyle" de tanışsam, onların barlarına falan girsem çıksam...
Türkiye'ye
karşı kompleksler içinde kıvranan İtalyan basın mensupları bana bir köşe verseler, diyelim Corriere della Sera gazetesinde...

Fakat İtalyanca bilgim çok kırık dökük olduğu için yazılarımı üst katta oturan bir İtalyan komşum yazsa da benim imzamla yayınlansa..."

Ardıç'ın yazısının devamını Sabah gazetesindeki okuyabilirsiniz.